Калифорнийски учени откриха на дъното на Тихия океан редом до

...
Калифорнийски учени откриха на дъното на Тихия океан редом до
Коментари Харесай

В САЩ откриха нова опасна земетръсна зона

Калифорнийски учени откриха на дъното на Тихия океан паралелно до Западното крайбрежие растяща система от разломи, пораждаща трусове, оповестява изданието Science Alert.

Учените четири дни са провеждали дълбоководни проучвания благодарение на 19-километровата мрежа от кабели MARS, предопределена за регистрирането на дълбоководни трусове.

Изследователското съоръжение е било инсталирано по време на провеждането на техническо обслужване на кабели. На оптичните кабели е била закрепена специфична инсталация, произвеждаща светлинни проблясъци.

В случай на пораждане на подземни земетресения, светлината стартира да се разсейва и, отразявайки се, по кабела да се предава на приемно устройство.

Изследователите са разкрили сред разломите Сан Грегорио и Сан Андреас незнайна система от разломи, която не е чак толкоз огромна, като първите две. Заедно с това, в северната част на Калифорния към този момент са регистрирани подземни земетресения с магнитуд 3,5.
Разработената от учените технология може да се употребява за търсене и проучване на рискови зони на дъното на океана, а също и за предизвестие за формиране на талази цунами.

Стойността на дадената система е към 13.5 милиона $. Въпреки това, че оборудването е много скъпо, то може да помогне на учените да открояват евентуално рискови региони и в бъдеще да се предотвратяват пагубните последици.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР