Калифорния почиства след рекордните валежи от тропическата буря Хилари

...
Екипите работиха, за да изкопаят пътища, сгради и обитателите на
Коментари Харесай

Екипите работиха, за да изкопаят пътища, сгради и обитателите на домовете за грижи от калта в широка ивица от югозападната пустиня на Съединените щати, като първата тропическа буря, ударила Южните За 84 години Калифорния се насочи на север, предизвиквайки наблюдение и предупреждения за наводнения в половин дузина щати.

Националният център за ураганите в Маями заяви в понеделник, че тропическата буря Хилари е загубила голяма част от силата си, когато се е насочила към Скалистите планини, но предупреди, че се очакват „продължаващи животозастрашаващи и локално катастрофални наводнения“ в части от региона .

Синоптиците казаха, че заплахата от наводнения в щатите по-на север в понеделник е била най-висока в голяма част от югоизточен Орегон до западните централни планини на Айдахо, с потенциални гръмотевични бури и локализирани проливни дъждове във вторник.

Когато Хилари се премести на изток в съседния щат Невада, беше съобщено за наводнение, токът беше спрян и беше издадена заповед за преваряване на водата за около 400 домакинства в района на планината Чарлстън, където единственият път за влизане и излизане беше отнесен. Районът е на около 40 мили (64 километра) западно от Лас Вегас.

Хилари първо връхлетя сухия полуостров Баха Калифорния в Мексико като ураган, причинявайки един смъртен случай и широко разпространено наводнение, преди да се превърне в тропическа буря. Досега не се съобщава за смъртни случаи, сериозни наранявания или големи щети в Калифорния, въпреки че властите предупредиха, че рисковете остават, особено в планинските райони, където мокрите склонове могат да отприщят кални свлачища.

Хилари е най-новото потенциално свързано с климата бедствие, което сее хаос в САЩ, Канада и Мексико. Хавайският остров Мауи все още се тресе от пожара, който уби повече от 100 души, превръщайки го в най-смъртоносния горски пожар в САЩ от повече от век. Пожарникарите в Канада се борят с най-лошия сезон на пожарите в тази нация.

Хилари счупи дневните рекорди за дъжд в Сан Диего и вероятно изхвърли еквивалента на цялата годишна стойност в Националния парк Долината на смъртта, принуждавайки парка да бъде затворен за неопределено време и оставяйки около 400 души да се приютят във Furnace Creek, Stovepipe Wells и Panamint Springs до пътищата могат да бъдат направени проходими, казаха служители на парка.

Тропическа буря за последен път избухна в Калифорния през септември 1939 г., разкъсвайки влакови релси, разкъсвайки къщи от основите им и преобръщайки много лодки. Близо 100 души бяха убити на сушата и в морето.

Южен Тексас също се подготвяше за пристигането на отделна тропическа система, която се очакваше да донесе така необходимия дъжд, но и възможни наводнения. Националният център за ураганите каза, че условията на тропическа буря могат да настъпят в крайбрежните райони до ранните часове на вторник, включително близо до границата между САЩ и Мексико, където някои жители грабнаха торби с пясък в подготовка.

Междувременно в Карибите тропическата буря Франклин се разрази в понеделник близо до Хаити и Доминиканската република.

РекламаРеклама
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР