Калейдоскоп“ е името на дебютната книга на Велина Баева, в

...
Калейдоскоп“ е името на дебютната книга на Велина Баева, в
Коментари Харесай

Дебютната книга на Велина Баева – „Калейдоскоп“

„ Калейдоскоп “ е името на дебютната книга на Велина Баева, в която тя събира 35 късометражни истории, всяка от които допълнена и илюстрирана в присъщия жанр на Борислава Караджова. Авторката Велина Баева споделя, че илюстрациите са допълнение към нейните истории, което споделя своя лична история:

„ Започнах да пиша фрагментите на едно тефтерче, с молив, беше ми прекомерно самоуверено да бъде с химикал… И като че ли чувах града и неговите цветове, отварях бележника в рейса, на открито, в бара, в таксиметровата кола и събирах тези истории. Кратка книга с къси истории – мимолетни, само че вълнуващи тъкмо както някои от най-страхотните неща в живота. 

Фрагментите описват и малко, и доста по едно и също време, а тематиките са пъстри като заглавието – „ Калейдоскоп “. Книгата ще ви остави сами да довършите финалите и да си изберете цветове за всяка история и илюстрация. Наскоро, когато се разхождах в родния ми град Пловдив, открих една книга на Николай Лилиев, учили сме го в учебно заведение, само че като че ли в този момент го преоткрих. И имам вяра, че изкуството ни намира в точния миг по точния метод. “

„ Момичето говореше, а всяка нейна дума разказваше
приказки, всяка пауза пишеше романи, всяка история
беше стихосбирка.
Ухаеше на букви, с коси, шумливи
като страници, и метафори
по пръстите.
Оставих се да ме води –
разхождахме се сред редовете. “

Това е един откъс от книгата на Велина Баева. А целия „ Калейдоскоп “ тя ще показа на 11 март в столичното кафе „ 1920 “, дружно с актрисата Ива Тодорова и джаз квартет „ Straight out of NMA “.

Велина Баева е разпален пешеходец из Стара София, бегач на среднодълги дистанции, колекционер на плочи, собственик на куче и барабанист в колоритна софийска тайфа. Пише за наслаждение и неотдавна. Завършва Music, Theatre & Entertainment Management в Ливърпул. Пол Маккартни от „ Бийтълс “ ѝ връчва дипломата и ѝ споделя: Congratulations!
По илюстрациите на „ Калейдоскоп “ работи Борислава Караджова или повече позната като Borislava Madeit  или 1/2 от Sisters in draw. Тя е магистър по специалността „ Плакат и визуалнa връзка “ в НХА, София. Работи в областта на авторската и едиториал илюстрация, графичен дизайн, мюрал и други Работила е по планове с United Nations, Hendricks Gin, Absolut Vodka, Telenor, Fine Acts, Vagina Matters.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР