Календарни момичета“ е един от най-хубавите чисто женски (не обичам

...
Календарни момичета“ е един от най-хубавите чисто женски (не обичам
Коментари Харесай

„Календарни момичета“: един филм за женското приятелство

„ Календарни девойки “ е един от най-хубавите чисто женски (не обичам думата „ феминистки “, само че тук е навръх място) филми от първото десетилетие на новия век. Дамски отговор на „ Време за мъже “ (режисьорът Найджъл Коул по този начин и не доближи повече такива висоти) – превъзходно, въодушевяващо, интимно и прочувствено английско кино.

В малко пасторално селце заможни дами на възраст си запълват времето със скучни събития и сказки, проведени от локалния клон на Съюза на дамите, в който членуват. Крис () е вироглава и независима жена с аристократична хубост към 50-те, която има обуздан, правилен брачен партньор и комплициран наследник младеж, а най-хубавата ѝ другарка – очарователната, дяволита и доста мощна Ани (Джулия Уолтърс), губи добродушния си и сияен мъж Джон (Джон Олдъртън) от рак. Двете вземат решение да съберат пари за ново канапе за онкологичното поделение на локалната болница, като издадат календар от името на съюза, само че не отегчителен, прост и предвидим както до момента, а подобен, на който те и още 10 приятелки ще са... голи (добре де, много разголени)!

Смехът и просълзяването се редуват, а другите значими героини са: дребната и сексапилна Силия (Силия Имри), цялостната, обилна и... татуирана Кора (Линда Басет), обезпокоената, лъгана от брачна половинка си и доста симпатична Рут (Пенелъпи Уолтън от ) и най-възрастната, само че слънчева Джеа (Анет Кросби). Само в английски филм може да има такива истории и диалози – Джеа насилствено се съгласява да взе участие, само че не желае да си снима  front bottom (непреводимо, само че знаете защо иде реч), тъй като се пази единствено за един мъж, „ Съпругът ти? “, „ Кой приказва за брачна половинка ми!? “. И тъкмо той – нейният сателит в живота, изнемощял и достоен, промърморва на закуска: " Скъпа, има те гола в „ Гардиън “, подай ми бекона! “.

Смелите и борбени дами преодоляват триумфално всички трудности, основани от предразсъдъците и рестриктивните мерки на закостенелия и едностранчив, само че в действителност и отворен за новото недодялан обичай. И освен това - стигат до Щатите и вечерните токшоута и печелят стотици хиляди паунда, тъй като омагьосват цялата страна със своя кураж и хъс. А Крис схваща, че не всичко се върти към нея, че не евтината известност, а брачният партньор, синът и фамилията ѝ са най-важните. Както и мощното и правилно женско другарство, в което прошката и взаимната поддръжка са закон.

Автор: Бистра Андреева
 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР