kaldata.comДокато претърсваме Вселената за други светове, наблюдавахме много газови гиганти,

...
kaldata.comДокато претърсваме Вселената за други светове, наблюдавахме много газови гиганти,
Коментари Харесай

Най-горещата открита планета разтапя собствената си атмосфера

kaldata.com

Докато претърсваме Вселената за други светове, наблюдавахме доста газови колоси, които за разлика от тези в Слънчевата система, са доста покрай звездата си. На тези така наречен горещи Юпитери изискванията са рискови.

Никоя от до момента откритите горещи Юпитери обаче не може да се мери с планетата KELT-9b по чудноватост. Това е най-горещата екзопланета, откривана в миналото. Едва в този момент съумяваме да добием визия да процесите в атмосферата на този парещ пъкъл. Нови проучвания сочат, че в нейната атмосфера даже молекулите биват разпокъсани.

Астрономи откриват KELT-9b през 2017 година Планетата орбитира към звезда на разстояние 670 светлинни години от нас. Тя има повърхностна температура от 4300˚C, което я прави най-горещата екзопланета, откривана до момента. С тази чудовищна температура тя е по-гореща даже и от някои звезди. Най-вероятно тя би могла и да се трансформира в звезда, само че масата ѝ я стопира. Тя напълно не е дребна – 3 пъти по-голяма от тази на Юпитер, само че не е задоволителна, с цел да зародят термоядрени реакции в ядрото ѝ.

За параленост, температурата на нашето Слънцето е към 5600˚C, а тази на най-горещата планета в Слънчевата система, Венера, е „ скромните “ 470˚C.

Заради тези невиждани температури, планетата предизвика мнозина астрономи да се впуснат в проучвания. Разбира се, не можем да приказваме за търсене на живот на планетата. Изучаването на такава рискова среда обаче дава доста информация за еволюцията на горещите Юпитери като цяло.



Артистично представянe на планетата KELT-9b в орбита към звездата ѝ KELT-9. Тя е най-горещият газов колос, открит досега. Източник: NASA/JPL-Caltech

Скорошни наблюдения на галактическият телескоп Spitzer на NASA в инфрачервения набор на светлината разкриха, че тези убийствени температури са измерени в самата атмосфера. Под нея към момента е мъчно да надникнем. Тъй като телескопът е кадърен да мери промени в температурата, той я мери в другите браншове на планетата, до момента в който тя обикаля към звездата.

Въз основа на измерените температури, астрономите дефинират, че върху огряната дневна част на планетата молекулите, съставящи атмосферата, се разцепват. Дори най-малките и елементарни молекули, като тези на водорода, нямат късмет да оцелеят при такива температури.
Разкъсва молекулите
KELT-9b обикаля толкоз покрай звездата си, че една година на нея трае едвам ден и половина на Земята. Също по този начин, като множеството сходни планети, тя е приливно заключена към звездата си. Това значи, че едната половина е нагрявана до упоменатите градуси, до момента в който на другата неогряна страна, температурите са с 50% по-ниски. Това разрешава на молекулите още веднъж да се изградят, когато доближат до по-хладната страна. В резултат се получава едно непрекъснато „ размразяване “ и реформиране на облаците, съставящи атмосферата на KELT-9b.

Наблюдателните данни могат да бъдат доста потребни за основаване на модел на планетата. Без дисоциацията на водород, моделите плануват скорости напразно от 60 километра в секунда. Дисоциацията на водород разпределя топлината по-равномерно. Астрономите към момента са изумени от местоположението на най-горещите зони на планетата, които са разнообразни от предстоящите.

Това е единствено още една мистерия за следствие на KELT-9b.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР