Каквото и да плащаме, в джоба ни постоянно остават някакви

...
Каквото и да плащаме, в джоба ни постоянно остават някакви
Коментари Харесай

Как най-добре да използваме дребните стотинки?

Каквото и да плащаме, в джоба ни непрекъснато остават някакви дребни монети. Независимо дали са от 1, 2, 5 или 10 стотинки, тези монети са досадни, тежат и пълнят излишно портфейла ни, а с тях не можем да си купим съвсем нищо.
Българинът не е чак толкоз богат, само че хората у нас се отнасят с неуважение към дребните монети. Често оставяме рестото в магазина, в случай че е в жълти стотинки. Рядко бихме се навели да вземем открита на улицата монета, изключително в случай че е жълта.
Но дали в действителност дребните стотинки са толкоз ненужни, колкото досадни? Ето няколко метода, по които можем да ги употребим за нещо потребно:
Да си помогнем с битова сметка или вноска по заем
Ако няколко месеца отделяме дребните монети в торбичка, кутия или буркан, събраното ще е задоволително, с цел да платим някоя битова сметка, да напълним хладилника или да покрием някоя вноска по заем.
За непредвидени обстановки
Събраната сума може да ни послужи и като спешен фонд за непредвидени разноски, който да ни избави в сложен миг.
Полезно е да носим дребни стотинки у себе си или в колата, в случай че ненадейно ни потрябва дребна сума, с цел да си купим кафе или друго от вендинг машина, да си платим паркинга, да си купим билет в градския превоз, или да платим на малък търговец, който не може да ни върне ресто и така нататък

Да превърнем дребните монети в пари
Жълтите монети също са пари, въпреки и дребни. Когато се съберат, стотинките вършат левчета, а левчетата – по-сериозни суми.
Можем и да ги обменим в банката, като превърнем дребните стотинки в по-едри пари. В някои банки може да ни таксуват минимално, в случай че отидем с насипни монети. В други имат електронна везна, която бързо регистрира какъв брой монети по 1, 2, 5 или 10 стотинки са сложени върху нея. Ако стотинките са сортирани и разграничени на обособени места, нормално не ни таксуват за обмяната.
Голяма комерсиална верига у нас предлага машини за гратис окрупняване на монети, а с получения ваучер може да пазарувате в магазините ѝ.
Да помогнем на нуждаещ се
Няколко монети може да са ни от изгода и когато решим да създадем положително, давайки пари на нуждаещ се на улицата или пред някой магазин.
Ако разполагаме с половин шепа дребни монети в джоба, няма да се усещаме неловко или отговорни, че отхвърляме и няма да се постанова да изкарваме портфейла си в такава " компания ".
Има и благотворителни акции, които събират жълтите стотинки и ги подаряват на лечебни заведения у нас под формата на съоръжение и консумативи.
Да си купим мечтана движимост, да платим лятната отмора
Полезно е да осъзнаваме, че щом се натрупат, дребните монети вършат едри суми. Придържайки се към този принцип, незабелязано ще съберем сума, с която можем да си купим мечтана движимост, за която другояче мъчно бихме отделили пари.
Събраното може да ни е от изгода и за осъществяването на бъдещи цели. Имах другар, който всяка вечер отделяше останалите у него монети в едно пластмасово шише. За няколко месеца в шишето се събраха няколкостотин лв., с които заплати лятната си отмора.
Да научим дребните деца да ценят парите

Стотинките са обичана играчка на дребните деца, тъй като " звънкат " и ги забавляват. Но те са и положително средство да покажем на децата цената на парите.
Не е толкоз значимо дали им подаряваме стотинките, с цел да ги пускат касичката си, или им плащаме с тях, с цел да ни оказват помощ в общоприетите домашни отговорности.
Доказано е, че децата се учат най-добре посредством игрите. Затова можем да им предложим да почистим дома дружно, а всички монетки, които намерят под хладилника, зад дивана или на други необикновени места – да останат за тях.
Така последователно ги научаваме, че всяка паричка е значима – доста на брой дребни парички могат да създадат огромна сума. След известно време може да седнем с тях и да ги преброим дружно. А според от възрастта, по този начин може да упражним и математиката.
Дребните стотинки могат да са ни доста потребни и от излишно задължение да се трансфорат в скъп асистент. Изводът е логически и елементарен: не зарязвайте дребните стотинки, използвайте ги .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР