Какво в България раздаваме за здраве? Вероятно първото нещо, което

...
Какво в България раздаваме за здраве? Вероятно първото нещо, което
Коментари Харесай

Какво се раздава за здраве

Какво в България раздаваме за здраве? Вероятно първото нещо, което би ви хрумнало, са присъщите за нас мартенички, които си разменяме на 1-ви март. Отколешен бит е също по този начин на новороденото да се връзва червен конец за здраве и против уроки, както е и признато за здраве да подаряваме здравец.

Тук обаче ще приказваме единствено за храна, която се раздава за здраве. А коя е тя? Категорично-курбан!

Откога датира тази традиция, какви са националните традиции и по какъв начин се подготвя самият курбан? Именно на тези въпроси ще обърнем тук по-сериозно внимание.

Курбан е доста античен и несъмнено езически бит, който дотолкоз се е вплел в историята ни, че даже и доста от свещениците ни в православните манастири, църкви и параклиси раздават курбан за здраве.

Това нормално се случва на празника на самия храм, само че също по този начин за здраве в доста обитаеми места се раздава курбан в деня на Св. Иван Рилски, а особено за децата в деня на Малка Богородица. Овчарите по селата вършат и раздават курбан на Гергьовден, а риболовците на Никулден.

 Курбан за здраве Снимка: struma

Много хора, които са били диагностицирани с нелечими заболявания, само че са се излекували, също вършат курбан. Курбан вършат и жертвите на произшествия (например пътни), които като по знамение са оживели. Тогава се събират най-близките им хора и курбанът е за здравето на " върналите " се от оня свят.

Самият курбан е тип гощавка, който в другите краища на България се практикува по друг метод.

В храмовете нормално се раздава супа, която е за здравето на всички хора, които отиват да се почерпят, освен да утолят глада си, само че и за здраве.

Относно това по какъв начин се подготвя самият курбан, има разнообразни поверия. Според някои хора каквото и животно се подготвя за гощение би трябвало да е единствено мъжко и убито в деня на самия курбан. Именно отсам идва и концепцията за жертвоприношението, което си е напълно езическа.

 Курбан супа Снимка: Ваня Георгиева

Обичайно е обаче чорбата, раздавана по храмовете, да не е приготвена от пернати, тъй като са животни, ровещи в земята, както и не от така наречен мръсни животни, за каквито се считат свинете, магаретата, даже и конете. Най-често срещаните курбан чорби са от агнешко, овче, ярешко и така нататък.

В по-богатите домове под понятието курбан може да се схваща и изпичането нацяло животно, както и привикването на всички познати за почерпка за здравето на индивида, който ги е поканил. Подобни трапези се свързват с доста забавление, танци, пиршество и значително ракия или руйно алено вино.

В някои краища на страната към храните, които се раздават за здраве, спадат още обредни питки, дребни сладки, локум и др.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР