Какво стратегическо значение имат Соледар и Бахмут, за които се

...
Какво стратегическо значение имат Соледар и Бахмут, за които се
Коментари Харесай

Руснаците не гонят териториални придобивки. Целта е друга.


Какво стратегическо значение имат Соледар и Бахмут, за които се водят яростни борби? Защо една победа там е изключително значима за Русия и дали украинската войска не надценява силите си? Оценки на немски боен специалист.

Какво е смисъла на сраженията за Соледар и Бахмут за развоя на войната?

Франц-Щефан Гади: Не бих оценил прекомерно високо смисъла на тези борби. Общата стратегическа обстановка на фронта няма да се промени доста, в случай че и Бахмут паднат. Това към момента е война на безсилие. И от чисто военна позиция Русия е заинтригувана не толкоз от завладяване на територии, колкото от обезкървяване и въздържане на украинските въоръжени сили. По този метод може да предотврати сухопътно нахлуване - да вземем за пример в Запорожие към Мелитопол.

" Кремъл се нуждае от победа “

През идващите седмици и месеци ще бъдат разгърнати спомагателните към 200 000 души, мобилизирани от съветските въоръжени сили - сега в Украйна има към 100 000 души. И тогава може да се реализира нахлуване в региона на Харков или откъм Беларус.

Какво е стратегическото значение на градовете Соледар и Бахмут?

Гади: Значението на тези градове не е толкоз стратегическо, въпреки че би трябвало да се означи, че е значим транспортен възел в района. По-скоро става дума за това, че и двете страни са декларирали, че този град е значим. Смятам, че Бахмут има политическо значение, изключително за Кремъл, който се нуждае от победа. Вътрешните фактори играят значима роля, в случай че се има поради, че Кадиров и неколкократно подчертаха, че през последните месеци техните елементи са пожънали триумфи на фронта.

Успехът в Соледар и Бахмут би бил победа за съветските военни. А триумфът ще се дефинира на първо място от обстоятелството, че на украинските сили са нанесени големи загуби. Разбира се, те са големи и от съветска страна, в това число измежду наемниците на “Вагнер ”, където от 50 000 мобилизирани евентуално 10-15 хиляди към този момент са убити или ранени.

" Възможно е украинското управление да е направило неверна преценка “

Има ли въобще някакъв стратегически смисъл украинците да контраатакуват по този метод, вместо да запазят силите си за други борби?

Гади: Миналото лято, в борбите за Северодонецк и Лисичанск, те към този момент откриха като собствен лозунг да не отстъпват. Това докара до големи загуби от украинска страна, само че още по-големи измежду съветските въоръжени сили. По това време от съветска страна имаше голям дефицит на пехота. Сега съветската страна не изпитва подобен дефицит, защото разполага с резервисти в района, въпреки и едва оборудвани и подготвени.
Редакцията предлага
Бахмут има нищожно военно значение. Възможно е съветската концепция да е била да придаде на този град политическо значение и по този метод да въвлече украинците в борба на безсилие, тъй че да няма зимна атака от страна на украинските сили или те да би трябвало да отсрочат оповестената си пролетна атака.

Ако в този момент в действителност няма огромна атака от украинска страна, това може да е индикация, че този резултат на безсилие е настъпил и че украинските въоръжени сили не са способни да организират настъпателни интервенции сега. От няколко отчета на разнообразни разследващи служби знаем, че и на двете страни им липсват муниции.

" Нереалистично е съветските сили да завладяват Киев “

В момента има доста спекулации, че може да има ново съветско нахлуване към Киев. Виждате ли някакви признаци за това? И какви са възможностите за триумф?

Гади: Това остава като опция. Единственият въпрос е: какви украински сили ще бъдат ангажирани? И дали възможностите за триумф на съветските сили в този момент ще бъдат по-големи, в сравнение с през февруари 2022 година, откакто те към този момент се провалиха, когато имаха голямо военно превъзходство и по-благоприятно съответствие на силите?

, евентуално ще са нужни най-малко 200 000 до 300 000 бойци. Напълно нереалистично е съветските сили да завладяват Киев на този стадий, тъй като просто нямат запас.

" И двете страни са се поучили "

А украинските въоръжени сили към този момент се поучиха от февруари насам.

Гади: Да, те са добре готови да посрещат офанзиви и знаят от кои направления могат да дойдат те. Подготовката от беларуска и съветска страна няма по какъв начин да остане скрита. Не чакам също по този начин съветските сили да имат огромни шансове за триумф, тъй като снабдяването ще бъде извънредно мъчно. Все още нямат въздушно предимство, има единствено няколко пътища, по които може да се мине, както и лимитирана железопътна мрежа.

Украинските въоръжени сили към този момент имат доста по-голям опит в защитата, по-силни са числено и разполагат с добре създадени, поетапни отбранителни позиции. Тактическият детайл на изненада също е в тяхна изгода, с помощта на. Руснаците обаче също са научили някои неща и това постоянно се подценява. И двете страни се приспособиха и се пробват да ползват нови оперативни концепции за това по какъв начин да победят врага на бойното поле.

" Основната цел не са териториални придобивки "

Въпреки това е мъчно да си представим, че съветските въоръжени сили биха били удовлетворени от актуалното състояние, изключително откакто резултатът от мобилизацията към момента не е изцяло привършен.

Гади: От чисто военна позиция главната цел на съветските въоръжени сили не е толкоз да реализират бързи териториални придобивки. Те по-скоро се пробват да изтощят украинските сили в други райони на страната, да им нанесат обилни загуби и по този метод вероятно да пречупят волята им за битка. Или по-скоро да се протака този спор, до момента в който поддръжката на Запада се срине.

Франц Щефан Гади е боен специалист и теоретичен помощник на Института за интернационалните стратегически проучвания в Лондон
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР