Какво се случва с конструкцията на многофамилни жилищни сгради, когато

...
Какво се случва с конструкцията на многофамилни жилищни сгради, когато
Коментари Харесай

Реконструкция в многофамилна сграда без експертно решение - имаме ли право



Какво се случва с структурата на многофамилни жилищни здания, когато без експертно позволение се събарят стени, усвояват балкони, реалокират се порти и водопроводи?

Колко закона се нарушават, правят ли се проверки и къде се подават сигналите?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Методи Андреев , строителен инженер.

“Когато се стартира ремонт, обвързван с реорганизация, е належащо да се направи една консултация със строителен инженер-конструктор.

За да се види дали предлаганите промени не засягат носещи детайли . По принцип в една структура имаме носещи детайли, които поемат единствено отвесни товари и носещи детайли, които поемат и отвесни, и хоризонтални товари. Хоризонтални товари са най-вече натоварванията от сеизмични въздействия.

При реконструкциите е безусловно неразрешено да се нарушава един от двата типа градивни детайла.



Неносещи детайли

Това са така наречен преградни стени при изискване, че те са обиколени от греди. Те са нормално 12 см. и извършват единствено разпределителни функционалности в пространствата.

На пръв взор те не са носещи, само че вземат участие във образуването на един периметър, кото ние строителните инженери назоваваме “коравина на постройката “. Това е значимо експлоатационно условие, има и нормативни условия, свързани с този параметър.

За неспециалиста бутането на преградна стена от 12 см. може да е доста елементарно, само че зависи къде се намира стената и какъв брой е дълга.

Например бутането на преградна стена на постройка от шест етажа, в случай че тя е се намира на шестия етаж има едно значение, а на първия радикално друго.

Кои още преустройства на постройката могат да бъдат опасност за здравината й чуйте в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР