Какво се случва с един терапевт, когато започва да се

...
Какво се случва с един терапевт, когато започва да се
Коментари Харесай

„Терапевтът“ – мистерия, психология, реализъм и неочаквани обрати

 Какво се случва с един терапевт, когато стартира да се съмнява в личния си здрав разсъдък?

Един от най-забележителните литературни дебюти, преведен на 28 езика, психологическият трилър „ Терапевтът “ е под напрежение фамилен трилър с изключителна психическа дълбочина и изцяло непредвидим край. 

Норвежката авторка Хелене Флуд, психоложка по специалност, прави огромен книжовен пробив с разказ, който слага въпроса за човешките взаимоотношения и тайните.

За какви читатели е предопределен трилърът и какво го прави толкоз сполучлив, награждаван и приет – и от читатели и от литературната рецензия – споделя в " Артефир " издателят и книжовен критик – Пламен Тотев:

" Забележителен разказ! Това не е елементарен трилър, каквито сме привикнали да чакаме. Нищо, че скандинавският трилър се наложи в международен мащаб като нещо друго от американския метод на мислене в жанра. 

Но " Терапевтът " по някакъв метод потегли по собствен въобще и по света. Един доста друг трилър, който последователно въвлича читателя в нещо, което е като че ли част от живота му. Главната героиня е психотерапевт, тя има своя частна процедура, привидно бракът ѝ е изцяло постоянен, проблемите са по-скоро в дома, в който живеят – този дом заема доста значително място и играе значима роля в структурата на романа. В един миг домът се трансформира в един нереален воин. 

Хелене Флуд съумява да сътвори трилър, в който се съчетават и тайнственост, и логика на психиката, и натурализъм и доста непредвидени обрати.

Основната сюжетна колизия е това, че брачният партньор на основната героиня отива за уикенда в една хижа, с цел да се види със свои другари. Няколко часа по-късно същите тези другари се обаждат и споделят, че той не е дошъл... "

Чуйте повече от звуковия файл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР