Какво се случва с дисциплинарните наказания по Кодекса на труда?

...
Какво се случва с дисциплинарните наказания по Кодекса на труда?
Коментари Харесай

Дисциплинарните наказания се заличават след 1 година

Какво се случва с дисциплинарните санкции по Кодекса на труда? Те остават ли вечно, или има някаква процедура, по която се почиства трудовото досие от тях?

С.Ц., София

----------------

Виновното несъблюдение на трудовите отговорности е нарушаване на трудовата дисциплинираност. Нарушителят се санкционира с плануваните в Кодекса на труда (КТ) дисциплинарни санкции без значение от имуществената, административно-наказателната или наказателната отговорност, в случай че такава отговорност се планува. Това е записано в самия КТ. Той разпорежда и че дисциплинарните санкции, които може да се постановат на служащите и чиновниците, са три - забележка, предизвестие за уволняване и уволняване.

В КТ са конкретизирани и нарушенията на трудовата дисциплинираност, при които се стига до въпросните санкции. Те може да са забавяне, прибързано овакантяване на работа, отсъствие на работа или неуплътняване на работното време. Може да са явяване на служащия или служителя на работа в положение, което не му разрешава да извършва предоставените му задания. Или пък несъблюдение на предоставената работа, неспазване на техническите и софтуерните правила, както и производство на некачествена продукция. До санкции може да се стигне и при неспазване на разпоредбите за здравословни и безвредни условия на труд или при несъблюдение на законни нареждания на шеф. За нарушавания се смята и корист с доверието и уронване на положителното име на предприятието, както и разпространение на поверителни за него сведения и не на последно място увреждане на имуществото на работодателя и прахосване на материали, първични материали, сила и други средства.

При установяване на дисциплинарното наказване се вземат поради тежестта на нарушаването, събитията, при които е осъществено, както и държанието на служащия или служителя. Важно е да се знае, че за едно и също нарушаване на трудовата дисциплинираност може да се наложи единствено едно дисциплинарно наказване. КТ дефинира и че дисциплинарните санкции се постановат от работодателя или от несъмнено от него длъжностно лице с управителни функционалности. Дисциплинарните санкции на ръководителя на предприятието, както и на служащи или чиновници, назначени от по-горестоящия орган, се постановат от този орган.

И тук се стига до конкретиката, обвързвана с това дали е допустимо наложени по реда на КТ дисциплинарни санкции да бъдат заличавани. Кодексът дава отговор позитивно. Така, съгласно чл.197 от КТ, дисциплинарните санкции се заличават с приключването на 1 година от налагането им. Заличаването има деяние отсега нататък. Изрично е посочено обаче, че заличаването на дисциплинарното уволняване не е съображение за възобновяване на служащия или служителя на предходната му работа.

Има и специфични правила за предварително изтриване на дисциплинарни санкции. Така дисциплинарните санкции, като се изключи уволнението, могат да бъдат заличени от работодателя преди приключването на горепосочения едногодишен период, в случай че служащият или служителят не е направил други нарушавания на трудовата дисциплинираност. И тук заличаването има деяние отсега нататък. В тези последни случаи заличаването се прави с стимулирана писмена заповед, която се връчва на служащия или служителя.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР