Какво се случва, ако ключът към поддържането на жизнена имунна

...
Какво се случва, ако ключът към поддържането на жизнена имунна
Коментари Харесай

Учени: Цикличното гладуване създава изцяло нова имунна система и лекува принципно нелечими болести

Какво се случва, в случай че ключът към поддържането на витална имунна система е просто да не се храним в продължение на няколко дни два пъти годишно?

Учени-изследователи от в Лос Анджелис настояват, че периодическото и дълготрайно недояждане (да не се храним сред два до четири поредни дни) освен пази против провали на имунната система, само че и подтиква регенерацията – изключително при пациенти със слаба и нарушена имунна система.

Валтер Лонго , професор по геронтология и биологични науки в колежа по геронтология USC Дейвис и шеф на Институт по дълголетието USC, съпоставя резултатите на гладуването при мишки и хора, установявайки, че когато тези бозайници гладуват, броя на белите им кръвни кафези понижава. Резултатът – телата им „ рециклират “ старите имунни кафези и по този начин провокират произвеждане на нови, които да ги заменят.  Често – с течение на времето имунните кафези се износват и стопират да действат оптимално.

До скоро науката считаше, че не може да се направи доста по въпроса с превъзмогването на имунния недостиг, с изключение на посредством процедурите със стволови кафези. Но това най-ново проучване демонстрира, че периодическите цикли на недояждане задействат регенеративен “ключ ” в тялото, променяйки сигналните пътища за хемопоетичните стволови кафези (ХСК), които генерират кръвта и имунитета. „ Нямаше по какъв начин да предположим, че гладуването може да има подобен незабравим резултат за стимулиране на регенерацията на база на стволови кафези на хемопоетичната система “, декларира Лонго.

„ Когато гладувате, организмът се пробва да пести сила, и едно от нещата, които може да направи, с цел да я спести, е да рециклира доста от имунните кафези, които към този момент не са нужни, и изключително тези, които са развалени и износени. Това, което започнахме да виждаме в проучванията на хора и животни, е че броят на белите кръвни кафези понижава при дълготрайно недояждане. А когато започнете отново да се храните, кръвните кафези се възвръщат. Така започнахме да се питаме: Добре де, от кое място идват? “

Освен всичко друго, периодическото недояждане може да помогне за възобновяване на автоимунни нарушавания, в това число и тези, които са провокирани от ваксини.

Докато проучването се концентрира главно върху пациенти на химиотерапия , чиито имунни системи безусловно са опустошени от това смъртоносно, отровно лекуване, резултатите от изследването се отнасят и за други – автоимунни болести . Чрез предизвикателство на производството на нови, здрави имунни кафези, гладуването може да помогне на хора, страдащи от болести, които медицината е оповестила за нелечими.

Оказва се, че продължителното недояждане принуждава организма да употребява запасите от глюкоза, мазнини и кетони, както и огромна част от наличните бели кръвни кафези. Така на процедура гладуването работи като  детоксикация , изчиствайки остарялото и заменяйки го с новото. Изследователите настояват, че действителният резултат е образуване на напълно нова имунна система .

Цикличното недояждане спомага за понижаването на равнищата на ензима РКА протеин киназа А, за който предходни проучвания потвърдиха, че укрепва регулирането на самовъзпроизвеждането и плурипотентността на стволовите кафези в допълнение към удължение на дълголетието.

Периодичното недояждане оказва помощ също и за ограничение равнищата на хормона IGF-1, фактор на растежа, който се свързва с остаряването, напредване на тумори и риск от рак.

„ РКА е основен ген, който би трябвало да се изключи, с цел да могат стволовите кафези да преминат в регенеративен режим “, споделя Лонго.

„ Това разрешава на стволовите кафези да стартират пролифериране (новообразуване) и  възобновяване на цялата система на организма . А положителната вест е, че по време на гладуването тялото се освобождава от детайлите на системата, които са развалени, остарели, или неефективни. Ако започнете от време на време недояждане и сте със мощно развален организъм от химиотерапия или стареене, цикличното недояждане безусловно може да генерира напълно нова имунна система “.

Инфо:  Изследване на USC

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР