Какво се случи на политическата сцена в изминалата седмица и

...
Какво се случи на политическата сцена в изминалата седмица и
Коментари Харесай

Степента на разяждане на институциите в последните години е основна тема



Какво се случи на политическата сцена в миналата седмица и коя вест можем да определим като най-важна?

Дали информацията, че в региона на Смолян плашат хората, че няма да получат дърва, в случай че съответна политическа мощ не е на власт. Или смяна в екоинспекцията на Бургас, откакто бяха въведени изключения в строгата отбрана на плажовете “Смокиня “ и “Веселие “. Или пък обобщаването на това какво извади на бял свят служебния кабинет. 

Темата разяснява политологът Ружа Смилова в “Нашият ден “

“В предизборния интервал, интервалът на акция, българите за засипвани от информация за безобразия, осъществявани в последните години от класата на ръководещите, само че и от българските институции, които в последните години все по-малко като че ли защитаваха ползите на елементарните жители. Все повече обслужваха други. 

Разкритията, на които ставаме очевидци, значително дефинират тона на предизборната акция. Много малко чуваме хрумвания за това какво ще се прави от тук нататък.

Това е разбираемо. Очевидно е, че преди да се върви напред е належащо да се разчисти. Това струпване на безобразия в институциите, което прави невероятно да се върви напред. Т ова е главната тематика, да се обясни степента на корозия на институциите, до която се стигна през последните години. Не бих споделила, че това е станало единствено с присъединяване на ръководещите.



Пътят напред

Основното, което е належащо да създадем е равносметка – удовлетворени ли сме от това, което получавахме като ръководство, в това число и от нашето присъединяване във образуването на това ръководство. С това дали отговорно гласуваме, дали сигнализираме, когато забележим някакво безсрамие и наблюдаваме в каква степен институциите са си свършили работата по инспекцията.

Това, което българите би трябвало да създадат във времето до изборите, е тази преценка за себе си – задоволени ли са и какво желаят да реализират .

Смятам, че високите политически цели намират своето доста директно отражение във всекидневието ни, в работното ни място, в метода, по който наподобяват улиците, в метода, по който почиваме – на едно чисто или на нечисто Черноморие. Не мисля, че има делене на всекидневното от високото.

Затова апелът ми към жителите е – да се вгледат какво е това, което не им харесва във всекидневието. И какво чакаме от нашите представители във властта.

 плаж „ Смокиня ”

Най-тревожното

Това, което доста ме тревожи е неуважението към някои малцинства в България. И потреблението на тематиката за малцинствата като предизборна. Имаме потребност от задълбочаване на интеграцията в обществото и приобщаването на малцинства и на маргинализирани групи.

Чуйте Ружа Смилова в звуковия файл.
Снимки: БГНЕС
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР