Какво представляват мускулните крампи и как да ги облекчим, ще

...
Какво представляват мускулните крампи и как да ги облекчим, ще
Коментари Харесай

Как да облекчим мускулните крампи

Какво съставляват мускулните крампи и по какъв начин да ги облекчим, ще разберем през днешния ден от нашия гост-автор Страхил Иванов.

На всички ни се е случвало, до момента в който вършим кардио, упражняваме или просто заспиваме, спокойствието ни да бъде жестоко нарушено от остра, нетърпима болежка и мощен конвулсия, който втвърдява мускула и ни хвърля в мигновена агония…

Е, това са мускулните крампи и в този момент ще поговорим за тях.

Какво са крампите и какви са признаците?

Мускулният крамп (или спазъм) е ненадейно, несъзнателно и мъчително стесняване на един, на част от един или на цяла група от мускули. Мускулът остава сгънат и не може да се отпусне волево.

Крампите най-често се демонстрират в долните крака, изключително в прасците и стъпалата. Но ръцете, дланите и коремните мускули също могат да бъдат наранени. Продължителността варира от няколко секунди, до 10 – 15 минути в по-редки случаи. Често крампът може да се прояви и изчезне няколко поредни пъти, преди да отмине изцяло.

Освен по острата болежка, той елементарно може да се разпознае и по образуването на твърда бучка от мускулна тъкан или хлътналост под кожата.

Въпреки че като цяло са безвредни, крампите могат да създадат краткотрайно невероятно потреблението на засегнатия мускул.

Тук желая да вметна, че в тази публикация ще приказвам единствено и само за на скелетната мускулатура. Т.е. мускулите, които ние волево можем да свиваме и отпускаме (тези на крайниците, торса и главата). Гладките мускули, изграждащи вътрешните органи също могат да страдат от крампи, само че това е напълно друга тема…

Причини за поява

Всъщност, това е едно много постоянно събитие. Сигурен съм, че щом четеш тази публикация, то си получавал такова разбиране в даден миг от живота си. Но има избрани условия и индикатори, които могат да усилят риска от крампи или интензитета им.

Една от най-честите аргументи за поява е  прекомерното физическо натоварване . Често срещано при професионалните спортисти и по-отдадените фитнес запалянковци, спазващи интензивна, само че даже и при елементарни хора, извършващи физическа активност, натоварваща тялото им до степен, на която то не е привикнало да работи. В тези случаи на претоварване крампът може да се прояви незабавно или малко по-късно – след няколко часа да вземем за пример.

Освен това – противоположната на това муск улна недоразвитост , породена от систематичното обездвижване, застояване и лежане в едно състояние или в неуместна поза, също може да провокира крамп.

Що се отнася до  възрастта  – крампите обикновено се демонстрират при възрастни хора, като с напредването на годините нараства и рискът от появяването им. Това е по този начин, тъй като в процеса на стареене мускулното разграждане (катаболизъм) се усилва, а оставащата мускулна тъкан се претрупва по-лесно. Но децата също не са застраховани. При тях правилото е общо взето същият – мускулатурата не е толкоз добре развита и елементарно може да бъде претрупана. 

     Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР