Какво представлява преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв и на какво

...
Какво представлява преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв и на какво
Коментари Харесай

Преждевременното изчерпване на яйчниковия резерв: Фактори и рискове

Какво съставлява преждевременното привършване на яйчниковия запас и на какво се дължи? На тези въпроси дават отговор експертите от МБАЛ " Надежда " във Facebook страницата си. 

Преждевременното привършване на яйчниковия запас е събитие, при което дамата към този момент не може да отделя зрели яйцеклетки и надлежно да бъде майка, доста по-рано от нормалния период – преди да навърши 35 години. Понякога това става даже десетилетие по-рано.

Причините за това могат да са доста и разнообразни, оповестяват от болничното заведение и изброяват част от тях:

Наследственост – в случай че майка ви или баба Ви са имали ранна менопауза (на 40 и по-рано), доста е евентуално при Вас запасът от яйцеклетки също да свърши много преди връстничките Ви. Химиотерапия – огромна част от медикаментите, употребявани за битка с раковите кафези, поразяват необратимо нежните структури на яйчника и унищожават бъдещите фоликули. Радиация, включително лъчетерапия. Автоимунни болести, включително болести на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези – уврежданията за яйчниковия запас са както заради самите механизми на болесттите, по този начин и заради странични резултати на някои от употребяваните медикаменти. Хирургични интервенции върху яйчниците или поддържащия им уред.

Експертите от болничното заведение са безапелационни, че точно възрастта на яйчниците, а не хронологичната ни възраст, дефинира възможностите на една жена да стане майка. Кога се изчерпва яйчниковият запас? Отговорът четете тук. 

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР