Какво представлява изкуствения интелект? Как той се обучава, предсказва и

...
Какво представлява изкуствения интелект? Как той се обучава, предсказва и
Коментари Харесай

"Коронавирусът сложи короната на изкуствения интелект на главата на бизнеса"

Какво съставлява изкуствения разсъдък? Как той се образова, предсказва и разсъждава? Как и къде се ползва изкуствения разсъдък? Как да навлезем в тази материя?

Отговор на тези въпроси се пробва да даде Артур Кордон в книгата си " Перспективата изкуствен интелект ". Изданието е част от поредицата " Катехон " на издателство " Изток - Запад " и е към този момент в книжарниците.
" Перспективата изкуствен интелект " дава опция на необятен кръг читатели - от ученика до учения, да навлязат в същността на актуалния изкуствен интелект с минимални условия за механически и математически знания. Книгата показва оптимално плътно и опростено същността на актуалния изкуствен интелект ", означават издателите.

В предговора се споделя, че изданието не включва задълбочено академично показване на другите способи на изкуствения разсъдък, само че любопитните читатели могат да намерят доста литературни източници на британски език, в случай че желаят да се задълбочат в материята.

Артур Кордон е специалист в използването на изкуствен интелект в промишлеността. Член е на интернационалната научна общественост в региона на приложните системи. Притежава американски патент и е разгласил повече от 70 публикации, три книги и 16 глави в писания в региона на приложния изкуствен интелект.

Из " Перспективата изкуствен интелект " от Артур Кордон

ОСНОВНИ ТЕНДЕНЦИИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА ИЗКУСТВЕНИЯ ИНТЕЛЕКТ

Фактори за възходящото въздействие на изкуствения разсъдък в бъдеще

 Перспективата неестествен интелектС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Какви са причините на прогнозата за растящо въздействие на изкуствения разсъдък? В основата на това изказване е превръщането на изкуствения разсъдък в значителен стопански фактор. Сега изкуственият разсъдък е публикуван в хиляди компании и тази ефикасна бизнес машина ще продължи да работи, тъй като се е трансформирала в мотор на цифровата стопанска система. Така че, за смут на стопанските ръководители без визия, моторът на изкуствения разсъдък ще работи и ще продължи да работи на цялостни обороти в бъдеще.

Приходите от изкуствения разсъдък също се чака да нарастват експоненциално. От икономическа позиция машината на изкуствения разсъдък ще се задвижва по натурален път в бъдеще посредством непрекъснатото възстановяване на конкурентоспособността на бизнеса. Може би от време на време това ще става по-бързо. Понякога ще бъде по-бавно, какъвто беше казусът с икономическите съмнения през 2020-2021 година към пандемията. Но обратно на някои скептици, пандемията не спря възхода на изкуствения разсъдък, а се случи тъкмо противоположното.

Тя насърчи някои колебаещи се компании да употребяват изкуствения разсъдък, тъй като видяха нуждата от по-сложни бизнес решения, с цел да оцелеят в сложните стопански условия, провокирани от пандемията. Фигуративно казано, коронавирусът постави короната на изкуствения разсъдък на главата на бизнеса!

Водещи приложни области на изкуствения разсъдък в близко бъдеще

Две приложни области на изкуствения разсъдък се чака да създадат пробив през идващото десетилетие: самостоятелните транспортни средства (autonomous vehicles) и метавселената (Metaverse).

Основните системи за изкуствен интелект на самостоятелните транспортни средства са необятна област за проучвания, съчетана с големи вложения. Повечето огромни производители на коли вземат участие в този развой. Голяма част от чисто техническите проблеми към този момент са решени и доста пробни самостоятелни средства са в изпитателен интервал. Това, което към момента не е приключено, е цялата инфраструктура за поддържане на армията от самостоятелни коли и правните въпроси, само че рано или късно те ще бъдат решени. Автономните транспортни средства ще трансформират доста навиците ни на шофиране. Те ще усилят присъединяване на хората в процеса на шофиране (например на хора с увреждания), подвижността на популацията и характера на някои типове промишлености, да вземем за пример застрахователната промишленост.

Друга относително нова област с бързо възходящ интерес и вложения е метавселената (Metaverse), към която демонстрират голям интерес механически колоси като Фейсбук и Microsoft. Основните съставни елементи на метавселената са облачни технологии, интернет 3.0, 6G връзки, блокчейн, разширена действителност под " шапката " на изкуствения разсъдък.

Тази нова, атрактивна форма за виртуална действителност разрешава на потребителите да взаимодействат с компютърно генерирана среда и с други консуматори. Най-краткото определение за Metaverse е " 3D интернет ". Не е изненада, че изкуственият разсъдък е в неговата основа. Така се отваря нова галактика от приложения и софтуерни разработки, изключително привлекателни за младото потомство. Очакванията са, че тези две посоки на бъдещата цифрова стопанска система ще подтикват доста развиването на изкуствения разсъдък.

Технологичната сингулярност (Singularity)

Една деликатната тематика за бъдещето на изкуствения разсъдък е хипотезата за софтуерната сингулярност. В основата на тази концепция е хипотезата, че съществува голяма разлика в темповете на развиване на човешкия разсъдък и напредъка на машинния разсъдък.

Да предположим, че човешкият разсъдък се покачва по линейна канара. От опита ни от 50-те години на предишния век знаем, че растежът на компютърните технологии е доста по-бърз (експоненциален). Най-известен образец за този напредък е " законът " на Мур (Moore`s law), който дефинира, че хардуерните благоприятни условия на компютърните чипове се усилват съвсем двойно на всеки три години. Дори наскоро, откакто достигнахме физическите граници на плътността на чиповете на централните процесорни устройства (CPUs) и този закон изчерпа опциите за ускорено развиване, се откри друга технология за бърз напредък.

Това е компютърната архитектура, употребяваща графични процесори (GPUs) за логаритмите на изкуствения разсъдък. Тя поддържа бързото експоненциално развиване на технологиите и дефинира нова версия на " закона " на Мор, годна за тези устройства. В допълнение, бързото развиване на хардуера е съчетано с взрива на логаритмите, свързани с изкуствения разсъдък.

Идеята за софтуерната сингулярност e, че заради бързото развиване на технологиите в избран миг изкуственият разсъдък ще се приближи до човешкия и двата типа разсъдък ще си подадат ръка. Има доста способи, по които изкуственият разсъдък и хората да се интегрират. Хипотезата е, че тази интеграция ще докара до експоненциалното повишаване на интелектуалните благоприятни условия на индивида. Идеята за сингулярността провокира доста полемики и възражения, само че има и мощна поддръжка. Решаващият ѝ последовател е Рей Кърцуайл от Гугъл, дефинирал метода в книгата си " Сингулярността е близо " (Th e Singularity is Near).

Неотдавна Илън Мъск влага обилни средства в компанията NeuraLink, която се пробва да помогне за реализирането на концепцията за сингулярност благодарение на чипове в човешкия мозък. При триумф ще се облекчат изискванията на живот на пациенти, страдащи от заболяването на Паркинсон или разнообразни типове парализа.

Системи с общ изкуствен интелект

(Artificial General Intelligence - AGI) Предполага се, че изкуственият разсъдък ще премине през три еволюционни етапи на развиване, показани на фиг. 1.10: изкуствен интелект с стеснен (ограничен) разсъдък - ANI, изкуствен интелект с систематизиран разсъдък - AGI, и изкуствен интелект със суперинтелект - ASI.

Текущото положение на технологията е стеснен изкуствен интелект, който може да извършва единствено съответни задания. Типичен образец за този вид е изкуственият разсъдък, победил международния първенец по шахмат Каспаров през 1997 година След това пристигна ред на известната и много по-трудна китайската игра Го. Но през 2016 година Гугъл съумя да победи най-хубавите експерти на тази игра със своята стратегия на изкуствения разсъдък. Обаче програмата на изкуствения разсъдък, която победи Каспаров, не може да победи първенеца на Го и противоположното. Тези два лимитирани вида изкуствен интелект блестят във всяка съответна задача, само че не могат да реализират нищо друго отвън региона, в която са тренирани.

Следващият стадий от еволюцията на изкуствения разсъдък е универсалният (обобщен) изкуствен интелект, който може да извършва необятен кръг от задания. Той има обикновена форма на съзнание (consciousness) и усъвършенствани умствени качества, които го вършат съпоставим с човешкия разсъдък.

В последната фаза на еволюция на изкуствения разсъдък, наречена неестествен свръхинтелект, машината е по-мощна от цялото групово познание на цивилизацията. Тази фаза, дефинирана в едноименната книга на Ник Бострьом, е мотив за голямо безпокойствие. Текущият консенсус на експертите е, че ние не сме подготвени за мощен изкуствен интелект, който мисли друго от нас. Той може да ни унищожи за момент, а ние нямаме никакви оръжия, с които да противодействаме и да спрем този развой. Бострьом илюстрира заплахата от свръхинтелигентността с концепцията си за чудовищната машина за оптимално производството на кламери (AI paperclip maximizer). Да предположим, че по някаква причина свръхинтелигентността реши, че оптималното ѝ благополучие или благосъстояние е да има кламери.

Тогава този идеален вид разсъдък би могъл да трансформира цялата планета в кламери. След което да продължи да преобразува Космоса в кламери и теоретично нищо не би могло да го спре. Това е едно от огромните провокации за бъдещето на нашата цивилизация, в случай че не можем да се оправим със свръхинтелигентността.

Предполага се също, че в случай че развиването на изкуствения разсъдък доближи точката на систематизиран разсъдък - AGI, преходът от него към свръхинтелигентност може да е мълниеносен. Ето за какво в този момент би трябвало да отделим повече време, с цел да определим добре свойствата на този повсеместен вид разсъдък. Най-вече какво можем да създадем, с цел да сведем до най-малко евентуалните му негативни резултати.

Алтернативата е тотална кламеризация...
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР