Какво представлява Европейският противораков план и какво е приложението му

...
Какво представлява Европейският противораков план и какво е приложението му
Коментари Харесай

Проф. Асен Дудов: Националният антираков план е план за въвеждане на Европейския



Какво съставлява Европейският противораков проект и какво е приложението му в България?

Темата разяснява в “Нашият ден “ проф. Асен Дудов , ръководител на Българското онкологично научно сдружение:

“Искам да слага акцент върху това, че не би трябвало, правейки Национален проект, да излизаме отвън Европейския подтекст. Европейският противораков проект не би трябвало да се трансформира в своята същина, а да бъде уеднаквен в обособените страни членки. Националният проект съставлява проект за въвеждането на Европейския противораков проект.

Планът има четири стълба. Първият се състой в това по какъв начин да се предпазим и по какъв начин да проведем скрининг, пресяване на хората, с цел да открием онкологичните болести. Или по какъв начин да избегнем факторите на околната среда, водещи до онкологични болести. Ваксинациите против човешки папиломен вирус както при девойките, по този начин и при момчетата защищават от редица форми на рак – на маточната шийка, тумори на главата и шията при двата пола . Тази група злокачествени болести може фрапантно да намалее с тази имунизация.

Друга имунизация, която има позитивен резултат във времето е против Хепатит Б, която за благополучие стана наложителна при децата.

Другите стълбове – новаторска диагностика и лекуване и не на последно място идва четвъртият дирек, обвързван с качеството на живот .

До средата на месец март би трябвало да изпратим един примитивен план по този написан график, който има Европейска комисия.

Излъчили сме експертен съвет, сътрудници, които работят с сътрудниците назначени от министъра на опазването на здравето. Работата е взаимна и е на институционално равнище. Всичко, което вършим се предава на Министерство на здравеопазването, с цел да може да залегне като национална политика и да стане факт и в нашата страна.

Трансгранично здравно обслужване

“Обслужването на пациенти, изключително в границите на Европейски Съюз, е извънредно значим аспект. Това, което не може да се направи в една страна членка на Европейски Съюз, особено в региона на онкологията, би могло да се извърши в друга.

Началото на подобен механизъм сега съществува. Това е т.нар . Формуляр - E112 , който разрешава такова лекуване в страните  членки. Но това въпреки всичко е единствено едни сегмент от пъзела, който би трябвало да се построи, с цел да стане и това трансгранично съдействие.

Специално в региона на клиничните изпитвания България е един издирван, оценен и мечтан сътрудник, защото лекарите както в региона на онкологията, по този начин и в други специалности, работят клинични изпитвания с доста високо качество. “

Чуйте целия диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР