Какво представлява адренокортикалният карцином? Адренокортикалният карцином е рядко заболяване, при

...
Какво представлява адренокортикалният карцином? Адренокортикалният карцином е рядко заболяване, при
Коментари Харесай

Адренокортикален карцином - тумор на надбъбречната жлеза


Какво съставлява адренокортикалният карцином?

Адренокортикалният карцином е рядко заболяване , при което злокачествените (раковите) кафези се образуват във външния пласт на надбъбречната жлеза.

Надбъбречната жлеза е чифтен орган, който заляга върху горния полюс на съответния бъбрек. Има дребни размери и пирамидална форма. Състои се от медула (сърцевина) и кортекс (кора).

Раковото заболяване на надбъбречната жлеза може да обхване разнообразни нейни елементи. Неопластично новообразувание поражда, когато генетична разновидност кара клетките да се разделят неконтролируемо и по този метод техния брой нараства. Ракът, който се образува в надбъбречната медула се назовава феохромоцитом. Ракът, който се образува в кортекса на надбъбречната жлеза се назовава -

аденокортикален

карцином
.

Доброкачествените формирания - аденоми (тумори, които се развиват от жлезистия епител) са релативно дребни, нормално по-малки от 5 сантиметра в диаметър. Повечето пациенти с този вид тумори нямат признаци и недоволства. Тези доброкачествени формирания нормално се развиват единствено на едната надбъбречна жлеза, само че в редки случаи могат да се появят и на двете жлези. Не усилват хормоналната продукция на надбъбречните жлези и не изискват лекуване, в случай че не набъбнат, само че подлежат на периодически мониторинг.

Свързани публикации.. Тумор на бъбрека - работи тайно 0 Надбъбречни хормони – кортизол, алдостерон и адреналин 0 Надбъбречни жлези и тяхната хипо- и хиперфункция 0

Адренокортикалните карциноми нормално са доста по-големи от доброкачествените аденоми. Ако туморът е с диаметър повече от 5 сантиметра, има по-голяма възможност да се окаже малигнен (злокачествен). Карциномът на кората (кортекса) на набъбречната жлеза е рядко срещано заболяване с извънредно ниска периодичност. Обикновено неговото развиване се следи при хора над 40 години . Рискът за развиване на заболяването при женския пол е по-голяма от риска при мъжкия пол. Адренокортикалният карцином може да се развие и като второстепенен израстък, метастазирал в надбъбрека от огнище на онкологично заболяване като бронхиален карцином, дребноклетъчен рак на белия дроб, невробластом и тумори на ендокринната система.

Какви са признаците на адренокортикалния карцином?

Клиничната симптоматика на раковото образувание е необятна. Признаците се дължат или на разрастването на тумора и притискането на прилежащи органи и структури или на засиленото произвеждане на хормони. Симптомите на адренокортикалния карцином включват болежка в корема, бучка в корема, чувство за цялостен корем.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР