Какво пък има да се види там? Този въпрос ми

...
Какво пък има да се види там? Този въпрос ми
Коментари Харесай

Милано - от Тайната вечеря до каналите на Навили

Какво пък има да се види там? Този въпрос ми бе отправян неведнъж, когато обяснявах, че ходя на екскурзия в Милано. А той не трябва да бъде задаван за който и да е град. Дори и за село. Винаги и на всички места има какво да се види и да изненада. И в опустялото село по чукарите на България, и в пренаселената, изостанала и бедна африканска столица. Истината е, че непознатото и непознатото постоянно може да е забавно и екзотично. Така че огромният град Милано е чудесна насочна точка за странствуване в предишното и сегашното на Италия.

Търсейки най-евтиния метод да стигнете до Милано, ще попаднете на летището " Орио ал Серио " до Бергамо. Там кацат нискотарифните компании с невисоки цени на билетите. Летището е на към 50 км от Милано и дистанцията се взема за по-малко от час против към 10 евро с рейс. Хотелите в Милано са относително по-скъпи даже от някои европейски столици, тъй че е по-добре да откриете подобаващия за вас отвън центъра. Транспортната мрежа на града обаче е чудесно развита и отдалечеността няма да попречи на приятните ви прекарвания.

" Тайната вечеря "

Северноиталианският град нормално се свързва с три забележителности - стенописа " Тайната вечеря " на Леонардо да Винчи, Дуомо - величествената катедрала, и Ла Скала - оперния спектакъл. Докато две от местата са леснодостъпни за посещаване, не по този начин стои въпросът за " Тайната вечеря ". Билетите за нея се купуват единствено онлайн, само че доста бързо свършват. Поне два месеца преди визитата ви би трябвало да следите уеб страницата и да очаквате да бъдат пуснати билети за упования месец. В помещението се позволяват до 30 души на всеки 30 минути през целия ден, само че за не повече от 15 минути.

" Тайната вечеря " е една от най-ценните произведения в света, само че за жалост от оригинала й през днешния ден не може да се види съвсем нищо. Тя е рисувана сред 1495 и 1497 година на стената на трапезарията на манастира " Санта Мария разделям Грацие ". Заради потребления от Леонардо способ на изобразяване стенописът се оказва прекомерно малотраен и той стартира бързо да се разрушава. Едва 50-60 години след завършването на изображението от него към този момент не се вижда съвсем нищо. Последващите реставрации нанасят повече вреди, в сравнение с изгоди. Тъй като стенописът не може да бъде изместен, с цел да се резервира, се взема решение трапезарията да бъде изолирана, климатизирана и с стеснен достъп. Унищоженото обаче няма по какъв начин да се избави и по тази причина някои облици са нарисувани още веднъж. Използвани са обаче по-светли тонове, с цел да се направи разлика сред оригинала и имитацията. Въпреки това при влизането в помещението с приглушена светлина и съзирането на фреската с размери 880 на 460 см няма по какъв начин да не потреперите от мощните страсти.

Дуомо

Първият взор върху Миланската катедрала провокира едно гръмко " Уауууу ". Грандиозната фасада на зданието в готически жанр приковава взора и кара туристите да се усещат като дребни пъплещи мравки в близост. Точно такива наподобяват те от покрива на Дуомо, до който достъпът е напълно свободен. Входът в самата катедрала коства 3 евро, а за терасите й - 10 евро. Комбинираният билет включва и посещаване в музея на катедралата, който е в обособена постройка, както и до археологическите открития в подземията й. И този величествен монумент сходно на други се строи няколко епохи - от 1386 до 1805 година За да се подчертае мащабността на храма, е задоволително да се означи, че в него има 3400 скулптури, 135 заострени кули, височината му е над 100 метра, а в него могат да се съберат 40 000 души. Гледката от покрива на Дуомо е невероятна, вълнуваща е и самата обиколка из терасите му, която нормално притегля повече туристи, в сравнение с вътрешността на храма.

Точно до Дуомо е друга забележителност на Милано - галерията " Виторио Емануеле ". Това не е изложбена зала, а търговски откъс с транспарантен покрив. Мащабната структура се състои от две стъклени аркади, които покриват улицата, свързваща площада на катедралата с площада на операта.

Ла Скала

С надалеч по-скромна и незабележима архитектура може да се похвали оперният спектакъл Ла Скала, който е в съседство на катедралата и галерията. Ако не знаете, че там се намира една от най-известните опери в света, ще я подминете, без да я погледнете. Семплата постройка е издигната по план на архитекта Джузепе Пиермарини в границите на две години в края на ХVIII в. на мястото на църквата " Санта Мария каузи Скала ", откъдето идва името й. В театъра може да се влиза с билет денем, като туристите имат достъп до музейната част и до самата зала през някоя от отворените ложи. Така всеки клиент може да чуе част от подготовките на оркестъра и да следи подготовката на декорите на сцената. Интериорът на театъра е главно в алено - цвят, който насища сетивата, основава неповторима страст.

Дворецът, каналите и музеите

Преминавайки през трите най-важни стъпки в Милано, напълно не значи, че сте изчерпали всички забележителни места на града. Една от тях е дворецът Сфорца, в който са живели ръководещите милански семейства. В него има музей, в който се влиза с билет, само че другояче към стените на крепостта всеки може да се разноски умерено, да я прегледа извън и даже да си почине по поддържаните й поляни. Чудесно място за разходка е паркът " Семпионе ", а при неприятно време може да обиколите постройките на Музея на науката и технологията " Леонардо да Винчи ". В него има голяма образователна част, в която децата могат да се занимават с просвета и да вземат участие самите те в опити, да се допрян свободно до експонатите. В голямо хале пък са вкарани същински дървен транспортен съд, дребни самолети, хеликоптери, а в двора е италианската подводница на Енрико Тоти, до която достъпът е стеснен и за посещаване в нея се купува обособен билет за избран час.

Малко хора знаят, че и Милано има своите канали, които са направени за доставка по вода на търговски артикули в предишното. Каналите на Навили са сантиментално място за разходка, по протежението им е цялостно с кафенета, ресторантчета и места за излагане на произведения на изкуството.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР