Какво означава повишението на лихвения процент?В последно време наблюдаваме лихви

...
Какво означава повишението на лихвения процент?В последно време наблюдаваме лихви
Коментари Харесай

Лихвите по депозитите стигнаха 2 процента

Какво значи покачването на лихвения %?

В последно време следим лихви по депозити до 2%. Покачването на лихвите по депозити е добра вест за тези, които избират тези артикули за своите спестявания. В края на май размерът на откритите депозити в лв. доближава 107.3 млн. лева, а тези в евро 73,2 млн. лева, демонстрират данни на "Моите пари ", съобщи.

Лихвите по влогове през последните години белязаха спад и за първи път станахме очевидци на негативни такива, само че сме на прага на нов цикъл на покачването им. Нивата на лихвите по депозити най-общо може да се каже, че са в право-пропорционална взаимозависимост по отношение на потребността на банката от привличане на нов паричен запас.

Лихви по депозитите

Лихвите по депозити също по този начин могат да бъдат най-разнообразни по мярка и метод на начисляване. Обичайно с повишаването на периода на депозита, вероятността да получите по-висока рента, пораства. Срочните депозити се подписват за тъкмо избран период от време, като най-разпространени са 12, 24 и 36 месечните влогове.

Как се олихвяват депозитите?

Според спецификата на олихвяване депозитите могат да бъдат:

Депозит с закрепена или променлива рента за целия срок;

Депозит с ежемесечно възходяща лихва;

Депозит с възходяща рента през избрани интервали от време (3, 6, 12 месеца и т.н.);

Депозит с кумулативна рента (сумата от всички годишни лихви, начислени в края на периода на депозита);

Депозит с или без капитализация на лихвата (олихвяване на лихвата от предходния период);

Депозит с предплатена лихва; депозит с ежемесечно погашение на лихвата.

Изборът на точния депозит зависи в огромна степен и от задачата, за която сме заделили подадената сума. Например, в случай че задачата е приемане на рентабилност за избран интервал или компенсиране на обезценката на парите вследствие на инфлацията (което все още не е годно за нито един депозитен продукт), то най-удачно ще бъде да се подава при условия за начисляване на лихвата ежемесечно.

В недалечното минало, когато лихвите по депозити бяха от порядъка на 7%, съществуваха такива банкови артикули. Влагайки сума от 100 000 лева, те носеха на депозантите приход (под формата на месечна рента) от близо 600 лева месечно. Това беше и желан вид пред покупката на парцел, за следващо отдаване чартърен.

Лихви по депозити ще загубите, в случай че прекратите предварително контракта. В този случай нормално няма да получите насъбраната от лихви сума. Има и такива влогове, при които при положение на предварително преустановяване могат да бъдат изплатени насъбраните досега лихви. Тези артикули са известни още като “гъвкави депозити”.

Как да изберем най-изгодния депозит?

Най-обективният индикатор за съпоставяне и избор на оферта за влог е Ефективната годишна рента (ЕГЛ). Тя отразява както характерния метод на олихвяване на депозита, по този начин и периода, за който е подписан. Основава се на правилото на предстоящото средногодишно повишаване на сумата по срочен депозит в проценти, при изискване, че лихвата не се тегли, а се прибавя към главницата при периодическото олихвяване.

С обръщането на лихвената наклонност на централните банки от понижаване на повишаване на главния лихвен %, плахите и дребни все още придвижвания нагоре на лихвените равнища по общоприетите срочни депозити, чакаме и нова вълна на интерес към депозитите. Депозитите постоянно са били и към момента си остават единствения сигурен инструмент, който може да ни подсигурява опазване на импортираната във финансовия инструмент сума.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР