- Какво най-често обясняват шофьорите, които се качват на колите

...
- Какво най-често обясняват шофьорите, които се качват на колите
Коментари Харесай

Прокурор Димитър Костов: Конфискуването на коли ще възпре п...

- Какво най-често изясняват водачите, които се качват на колите си след приложимост на алкохол или опиати? 

 - Любимият израз, който много постоянно повтарят обвинените, е: „ аз единствено паркирах “. За страдание, малко от наказаните изпитват действително разкайване за осъщественото от тях. По-скоро съжаляват, че са ги хванали да карат в това положение и са наказани.

 

- Прокурор Костов, вие неотдавна работите като прокурор, само че ви виждаме в съда по каузи, които са много комплицирани и с висок публичен интерес. Свиква ли се бързо с тази специалност?

- Вече две години и половина съм прокурор в Районна прокуратура Пловдив, което не е малко време, т.е. натрупах опит. Определено мога да кажа, че тази специалност ми харесва и сбъднах фантазията си за професионална реализация. Още от студентските години я избрах. Запознат съм с отговорностите, отговорностите. Дисциплиниран човек съм. Сложните каузи не ме плашат, дори в противен случай - избирам ги. Защо? Защото по този начин встъпвам все по-дълбоко в професионалната материя и получавам опит. В нашата работа би трябвало непрекъснато да се учиш, да ти е забавно и доста да четеш.

 - Какви качества би трябвало да има един правист, с цел да стане магистрат?

 - Основни качества следва да бъдат честността, етичността и възприятието за правдивост. Работата ни е обвързвана, малко или доста, с решаването на човешки ориси и по тази причина е значимо да имаме житейски опит.

 - Вие за какво избрахте да станете прокурор?

 - Да бъда прокурор, за мен е чест и сбъдната фантазия. В съзнателния ми живот съм се стремял точно към тази специалност. Работата на прокурора е в публичен интерес. Удовлетворява ме възприятието, че оставям диря и оказвам помощ на хората. Ние служим на жителите и обществото чака от нас правдивост, а законът е метод да я реализираме. Всички сме равни пред него. Затова съблюдаваме ли го, ще получим и справедливостта, към която се стремим. В правосъдната зала потърпевшите от закононарушения и техни близки най-често ме питат - ще има ли наказване, ще се поправи ли този човек - да не краде повече, да не лъже. Те желаят от нас да им помогнем да получат тази правдивост и всякога върша всичко допустимо да оправдаем тези техни упования.

 - Разбрах, че през студентските си години сте работили и като публицист. Помага ли ви опитът в този поминък в прокурорската работа?

 - Журналистиката е фамилно занятие и аз имах опцията да работя по-скоро като кореспондент през студентските си години. Не ми пречеше на образованието и ми помагаше финансово. Определено ми оказва помощ, най-много в работата с хората и в бързото писане на прокурорски актове.

Избрах да стана прокурор поради честността, етичността и справедливостта

 - Разкажете за първото си дело като прокурор. Как стартира и по какъв начин приключи то?

 - Ще ви излъжа, в случай че кажа, че си припомням тъкмо първото дело. Но в самото начало на работата имах шанса да работя по комплицирани и забавни каузи. Може би едно от първите беше за осъществен обир от двама мъже по отношение на момче на 17 години в квартал „ Столипиново “ в Пловдив. Тримата се бяха срещнали вечерта и тръгнали да се прибират. В тъмнината стигнали до една спирка, с цел да чакат рейс. Там се скарали за пари. Двамата по-възрастни мъже нападнали детето, удряли го и му лишили 30 лв.. Престъплението бързо беше разкрито, а двамата причинители - наказани. Тогава в залата околните благодариха за бързата реакция на прокуратурата и предаването на съд на отговорните, което е в поддръжка на тезата ми за смисъла на нашата специалност и в персонален, и в публичен проект. Където е правото, там е и отбраната, гласи една латинска поговорка. Ние си вършим работата в полза на българските жители, с цел да ни имат доверие и да се усещат предпазени и спокойни.

 - Страхувахте ли се да не сгрешите на това дело, което е било едно от първите в кариерата ви?

 - Винаги се приготвям извънредно добре и точно за делата си както по време на досъдебната фаза, по този начин и на пледоариите. В залата всеки пази позицията си - прокурор, юрист, цивилен ищци, като самостоятелен съдия е съдията. Вземам решенията си по закон и вътрешно разбиране. Така е от първия ден и по този начин ще продължи. Нека да споделя, че преди да стартира работата си като прокурор, бях проверяващ служител на реда в ОД на МВР-София. Там съм се сблъсквал с много обвинени, в това число и по каузи за убийства. Този опит в структурите на Министерство на вътрешните работи ми оказа помощ доста първоначално, а и към сегашния миг също. За нас е доста значимо положителното взаимоотношение с Министерство на вътрешните работи, което в прокуратурата, в която работя, е реализирано. Ние си сътрудничим доста добре с проверяващите служители на реда, което е значимо за бързото откриване на закононарушенията и предаването на причинителите на съд.

За нас е приоритет работата по делата за битовата престъпност 

- Оказван ли ви е напън по някое от делата?

- Никога не ми се е случвало. Вземам решенията си по закон и вътрешно разбиране.  

- Вие се явявахте в съда по дело за лъжец, който беше излъгал небогати, възрастни и безработни хора, че ще им обезпечи надомна работа против 42 лева, а по-късно нито изпратил материали, нито им върнал парите. Как разкрихте това закононарушение?

- Това дело завърши с неоправдателна присъда на Районен съд-Пловдив в размер на 3 години отнемане от независимост при първичен непоколебим режим. Схемата на машинация е класическа. Той е мъж на 37 година, незает. Пуска публикация в интернет, че търси искащи за надомна работа - да сглобяват детски играчки. Поискал 42 лв., с цел да им изпрати консумативи. Желаещите били най-много безработни, пенсионери или инвалиди, които могат да се оправят. Посочил адрес за изпращане на парите и откакто ги получавал, не се обаждал, нито изпращал материали за работа и по този начин хората останали излъгани. До момента, в който бяха подадени няколко тъжби от потърпевши в Районна прокуратура-Пловдив и стартира следствието. За няколко месеца внесохме обвинителен акт в съда и той получи наказване. Най-трудното в тази ситуация беше да открием всички потърпевши, защото ставаше въпрос за стотици хора в неравностойно състояние от цялата страна. Делото беше по-скоро с фактическа трудност, в сравнение с с правна такава. Бих желал да се обърна към жителите да бъдат по-внимателни, тъй като през последните месеци зачестиха тъжби за потърпевши от телефонни измами. Един „ израстък “, който беше отхвърлен през годините, а в този момент още веднъж се появява. Тук е мястото още веднъж да припомня, че за нас е приоритет работата по делата за битовата престъпност, тъй като те засягат най-вече обществено слаби и възрастни хора, които би трябвало да живеят умерено и да се усещат предпазени.

Както във всяка война, по този начин и в тази по пътищата страната би трябвало да отбрани своите граждани 

- Защо в последните години се стигна до тази лавина от водачи, които карат пияни и дрогирани?

- Така наречената „ война по пътищата “ е ежедневие. Повечето водачи живеят с възприятието, че това на тях няма да им се случи - да катастрофират, откакто се качват на автомобила след приложимост на алкохол или опиати, че няма да бъдат открити от полицията и всичко ще се размине до идващия път. На последното дело, по което се явявах за такова действие, лидерът бе откраднал товарен микробус, карал с него в обитаемо място и се блъснал в дирек. При осъществена проба с техническо средство е открито, че е управлявал с 3,96 промила. Мога да дефинира държанието му като неразумно, тъй като по щастлива случайност е нямало потърпевши хора. Всичко това се е случило денем.  Шофьорът към този момент е предаден на съд.   

- Но това не е ли възприятие за безотговорност?

 - Доста хора си го построяват сами. Това възприятие е вследствие както на изчезнал морал, а по този начин също се дължи и на ниските санкции, планувани в Наказателния кодекс и в Закона за придвижване по пътищата. Тези водачи извършители могат да бъдат спрени единствено с по-строги санкции и неизбежността им.

 - Какви законодателни промени би трябвало да се подхващат, с цел да се спре „ войната по пътищата “?

 - Както споделих, по-високи санкции и законодателни промени, свързани с отнемането на колите на пияните и дрогираните водачи.Това би изиграло преди всичко своята превантивна роля.

 - Това значи да се конфискуват колите на пияните и дрогираните водачи, по този начин ли?

 - Да. Прокуратурата е изготвила предложенията в тази тенденция след обширен разбор на правните уредби в други европейски страни - да вземем за пример Франция, Германия и Италия. Както във всяка война, по този начин и в тази по пътищата страната би трябвало да отбрани своите жители и да отвърне по вероятните за нея способи. Вярвам, че ще стане и тази законодателна смяна ще накара всеки един лидер, използвал алкохол или опиати, най-малкото да се замисли дали да се качи в автомобила в това си положение. Той заплашва освен своя живот, а и на тези, които са с него, на пешеходците, на всички останали участници в придвижването. Не може по този начин да продължава. Всеки човешки живот е скъп.

 - Участвате в изнасяте на открити уроци в учебните заведения по разнообразни тематики. Стигат ли вашите послания до младежите?

 - Надявам се да стигат и по тази причина го вършим. Единственият човечен метод за битка против възприятието за безотговорност и живот без правила е да не спираш да приказваш и да убеждаваш бъдещите генерации, че имат права, само че имат и отговорности. 

 - Как виждате кариерата си след 10 години?

 - В пловдивската прокуратура.

---------------------------------------------------

ВИЗИТКА

Димитър Костов е един от младите прокурори в Районната прокуратура в Пловдив. Той е приключил компетентност „ Право “ в УНСС. Работил е като юрист в София и като проверяващ служител на реда в ОД на МВР-София. В Районна прокуратура-Пловдив е от две години и половина.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР