Какво може да се направи за 4 години като зам.-кмет

...
Какво може да се направи за 4 години като зам.-кмет
Коментари Харесай

PR с нероден Петко, или как се изкарва цял мандат като зам.-кмет в Пловдив с една поръчка?

Какво може да се направи за 4 години като зам.-кмет по превоз в Пловдив? Ако питате 100 пловдивчани ще ви кажат 100 разнообразни неща свързани с контролиране на трафика, паркиране, градски превоз.  Ако питате  някои специалист в сектора може и да умножи отговорите по 10… В Пловдив обаче действителността е, че зам.-кметът по превоз направи тъкмо четири неща в неговия сектор, само че нито едно от тях не е приключено, а даже не и преполовено:
Регулиране на трафика: промяна на някои циклограми на светофарите и въвеждане на десни секции, проекти за организация на придвижването и градска мобилност;Паркиране: вместо въвеждане на „ Зелена зона ” по кварталите, както бе заречен Чонов при започване на мандата – малко уголемение на Синя зона плюс еднопосочни улици по места, където в „ бъдеще ” да се вкара „ Зелена зона;Градски превоз – значително понижаване на рейсовете по улиците на Пловдив и четири години готвене и осъществяване на една социална поръчка за системата за билетното таксуване.Общинско сдружение за екологичен градски превоз, което е единствено на документи. Без признат бизнес проект и някаква изясненост за европейски стратегии за кандидатстване.Прочетете още
Повечето политици, които заемат този пост може би леко биха се смутили от направеното от тях до момента, само че не и зам.-кметът по превоз Тодор Чонов. Напротив, в последните няколко седмици в Община Пловдив непрекъснато се приказва за невероятната нова система за градския превоз. Дават се брифинги, изказвания, пращат се прессъобщения – за нещо, което няма цялостна изясненост по какъв начин ще работи след една година. Хвърлянето на суперлативи към системата на „ Тикси ” притеснително наподобява на  събитията към провеждането на публичната поръчка и въвеждането „ Индра ” в мандата на Иван Тотев. Кметът Здравко Димитров съобщи, че системата на испанците била „ мъртвородена ”, което е в реалност е по този начин, само че би трябвало ли Община Пловдив да се хвали с нероден Петко?

Хронологията

От първия ден, в който Тодор Чонов встъпи в служба той съобщи, че приоритет е въвеждането на електронно-билетната система. Първата година той се бори с испанците от „ Индра ”, с цел да се „ съживи ” системата. В последна сметка при започване на 2021 година се разбра, че тя няма да проработи и стартира да се написа „ техническо задание ” за оповестяването на социална поръчка.

В края на 2022 година – или цели две години по-късно Община Пловдив, най-сетне съумя да разгласи поръчката. Условията й обаче бяха обжалвани в Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд и тя падна, тъй като те бяха избрани като дискриминационни. Втората поръчка мина „ по вода ” и бе извоювана от единствената компания, която кандидатства и по двете процедури – „ Тикси ”, като договорът към този момент е реалност. С 14 млн. лв. тя ще „ надгради ” системата за градски превоз и ще я обвърже със Синя зона, където също ще се вкарат нови способи за заплащане.

Системата

За Пловдив функционалността на системата в реалност наподобява като футуристична, поради обстоятелството, че сега по рейсовете се таксуваме в по-голямата си част от недружелюбни кондуктори и висим по гишета за ламинирани карти, надписани с химикал. Подобни системи обаче се въведени в редица огромни градове в България, а в Европа цяло потомство към този момент не помни други способи за разплащане.

В по-голямата си част парите за „ Тикси ” ще отидат за програмен продукт и комисионни, а оборудването е едвам към 40% от поръчката. То се изчерпва до 10 машини за закупуване на билети и зареждане на карти, 285 валидатора( по един във всеки автобус), 285 касови апарати за водачите,  за да издават билети, 285 бордови компютри и контрольорски устройства за Синя зона и градския превоз.

Към момента не се знае какво може да се полазва от системата на „ Индра ” – не е ясно нито дали автоматите по спирките ще могат се интегрират, нито джипиес устройствата в рейсовете, нито валидаторите в градския превоз.

На документи пловдивчани ще могат да си купуват билети през приложения и интернет портал, както и да зареждат карти през него. Ще има разнообразни типове билети, като системата ще бъде интегрирана и с паркирането. Второто е изцяло ненужно към този миг, само че един ден може и да бъде функциониращо.

Идеята да има преференции за паркирането в града, когато се употребява обществен превоз, е неприложима. За тези четири години не се построи нито един буферен паркинг в града, а наподобява необичайно някой да паркира на някои от 11-те паркинга в центъра на града и да тръгне с градски превоз до другия завършек на централната част.

Дали, по какъв начин и по кое време ще работи новата система към днешна дата е неразбираемо, само че Тодор Чонов изживява своя момент популярност, тъй като е съумял да организира една социална поръчка, на която даже не е бил възложител и имаме контракт за нова система за градския транспорт…

Защо обаче се работи по този начин?

С края на мандата и наближаването на изборите зам.-кметът по превоз Тодор Чонов желае да постави нещо в своята визитка. Поради това са и обещанията, че отчасти новата система може да се вкара през септември – в разгара на предизборната акция. Вероятно тогава ще се пусне някои от новите функционалности на Синя зона – заплащане с карта или през приложение.Хардуерът, като паркоматите е задоволително съвременен, с цел да се вкара тази оригиналност. Така Чонов ще закичи на ревера си, че е модернизирал системата за градския превоз и Синя зона, само че какво тъкмо ще се случи с цялата система ще стане ясно чак през юли 2024 година – 9 месеца след локалните избори.

Вариантите тогава са два  – Пловдив да им съвременна система за градски превоз или да е следващото крушение. Дори при първата догадка има заплаха новата кметска администрация да бъде в шах какво тъкмо да прави с градския превоз, тъй като услужливо не се споделят редица неща.

50 млн. лв. от градската хазна за превозвачите

Тупкането на топката с поръчката две години евентуално не е напълно инцидентно. Тодор Чонов знае добре, че в случай че бъде въведена системата за билетно таксуване, то изискванията с превозвачите би трябвало да се предоговорят. В трите контракта за 29-те линии е записано, че с въвеждането на електронното таксуване Община Пловдив ще събира всички доходи от карти, билети и дотации, а на превозвачите се заплаща на километър пробег.

При старите контракти цената е към 2 лева на километър, само че с новите цени и действителности, към днешна дата евентуално тази сума ще скочи на 3 лева./км. С други думи при 16,5 млн. км пробег  маршрутната скица от градския превоз, от бюджета на Пловдив ще би трябвало да се заплащат почти 50 млн. лв. на превозвачите.

Колко са приходите от билети – никой не знае, какъв брой в реалност са нерентабилните линии – никой не знае. От страната към превозвачите се изсипват милиони левове всяка година, тъй като линиите са губещи. Ако те не са – няма държавна дотация. Така, в случай че на следващия ден от 29 линии – 29 са печеливши, автоматизирано 10 млн. лв. доход от страната за градския превоз на Пловдив изчезва и ще се заплаща от локалните доходи.

Нещо повече, Чонов комфортно не загатва и абсурда с превозвачите след следствието на прокуратурата и Икономическа полиция. При нея бяха упрекнати превозвачи в нелегално взимане на дотации, а трима общински чиновници бяха упрекнати в длъжностни закононарушения. Още един факт, който караше Чонов да не бърза със системата.

Забавянето на въвеждането на системата идваше и идеално за Тодор Чонов, тъй като той имаше опрощение за промени в линии, курсове и направления.

„ Когато въведем новата система, ще създадем цялостен разбор и ще реформираме линиите ” – фраза, която той повтаря 4 години. На предпоследния брифинг Чонов призна, че не са правени разбори какъв брой ще коства издръжката на градския превоз при въвеждането на електронното таксуване. А и няма смисъл – това ще е чак следващата година, когато той няма да е зам.-кмет по превоз. Дано единствено тогава Петко да е роден, а ще стига и една парченце от обещаните функционалност от „ Тикси ”, с цел да се модернизира градския превоз.

 P.S. на следващия ден ще има нов брифинг на Тодор Чонов, с който ще се показа Плана за устойчива градска подвижност. В него сигурно ще има изумителни неща, като градска железница, буферни паркинги, екологичен градски превоз и скутери чартърен и още и още, които обаче отново ще са за идващия кмет…

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР