Какво може да се направи, когато премиер на една европейска

...
Какво може да се направи, когато премиер на една европейска
Коментари Харесай

От „Репортери без граници“ призовават журналистите в България да не допускат премиерът да ограничава медийната свобода


Какво може да се направи, когато министър председател на една европейска страна споделя, че няма да дава отговор на журналистически въпроси, тъй като „ не желае да си хаби нервите “. Този въпрос предложи за разискване по време на интернационална конференция за свободата на медиите евродепутатът Елена Йончева. Дискусията беше проведена от втората по величина група в Европейския парламент – на социалистите и демократите.

Преди няколко седмици, по време на следващата си обиколка из страната с джипката, която самичък ръководи, министър председателят Бойко Борисов сподели, че няма да си хаби нервите като дава отговор на публицисти. Министър-председателят съобщи още, че „ има доста подвластни публицисти. Не са подвластни от държавното управление, или от нас, извършват си някакви поръчки. Да си ги вършат. “ Той избира да излъчва визитите си в профила си във фейсбук.

Трудно е да допускам, че един министър председател може да каже това, реагира Павол Сзалай, шеф на отдела за Европейски Съюз и Балканите в „ Репортери без граници “. Според него българските публицисти би трябвало да се опълчват, би трябвало да слагат тематиката за медийната независимост още преди парламентарните избори. От организацията ще приготвят рекомендации за медиите за това. Журналистите би трябвало да са обединени, както сътрудниците им в Полша се изправиха против предлагането на държавното управление да вкара налози върху приходите от реклама в медиите, сподели той. Сзалай счита още, че Европейската национална партия би трябвало да изиска пояснение от Бойко Борисов – „ може би би трябвало да му покажат по какъв начин в другите страни се отнасят към медийната независимост “. Според него в България има централизация на всички проблеми, които срещат медиите в Европа.

Не считам, че френската аудитория би приела подобен метод, нито публицистите биха го търпели, разяснява и Карин Барзегар от френската TV5 Monde.

Важно е да стигнем до главните аргументи за провокациите пред медиите и да се опитаме да очертаем съответни оферти, които да бъдат част от бъдещи начинания на групата на социалистите и демократите, съобщи още Елена Йончева. Според нея е належащо незабавно да се набележат ограничения на европейско равнище, с цел да се предотврати по-нататъшното утежняване на медийната среда в Европейски Съюз. Елена Йончева напомни, че основата към този момент е сложена с резолюцията за свободата на медиите, призната през ноември от Европейския парламент, на която тя е съавтор.

С нея Европейската комисия беше призована да показа по-амбициозен проект и да продължи да работи за укрепването на медийната независимост, в това число и с предложение за общоевропейско законодателство. Европейска комисия към този момент следи свободата на медиите в обособените държави-членки като част от годишните отчети за върховенството на закона.

Картината на обстановката в България беше допълнена от коментара на Светослав Терзиев, шеф на интернационалния отдел на в. „ Сега “ – монополизация на пазара и непоколебим държавен надзор, в това число посредством европейското финансиране.

Основната цел на медиите се промени – от това да дават информация на жителите се стигна до надзор над наличието. Този рисков феномен основава една ужасна среда, която трансформира медиите в пропагандно оръжие в ръцете на държавното управление, сподели Петър Витанов, евродепутат от групата на социалистите и демократите.

Слаба медийна независимост значи неналичия във върховенството на закона, а те се отразяват върху взаимното доверие, което е наложително изискване за развиването на доста европейски политики, разяснява Елена Йончева в умозаключение.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР