Какво ли не се изговори за малкото момиче, започнало стачка

...
Какво ли не се изговори за малкото момиче, започнало стачка
Коментари Харесай

Грета Тунберг и социалните медии: апогеят на падението

Какво ли не се изговори за дребното момиче, почнало „ стачка за климата ”

Социалните мрежи отприщиха най-тъмната страна на прогресиралото ни човечество по случая с Грета Тунберг (снимка: Greta Thunberg / Facebook)

През последните десетина дни безчет хора се упражниха в документално словоредене на тематика „ Грета Тунберг ” . Някои я приветстваха, други я охулиха, само че съвсем не остана човек, който няма отношение към Грета.

Социалните медии дават на всекиго невижданата допреди няколко години независимост да се изкаже обществено от огромната естрада на безграничния интернет и, както постоянно се случва, по настоящата тематика на деня валят милиони отзиви, кое от кое по-аргументирани. Улисани в разногласията, развихрили се в коментарните полета, като че ли не усетихме по кое време прекрачихме границата и въпросът „ Грета ” означи апогея на… падението.

Какво ли не се изговори за дребното момиче, почнало „ стачка за климата ”. Мнозина се заеха просторно да проучват нейния синдром на Аспергер. Те не посвениха да подчертаят, че 16-годишното дете с психологични отклонения би трябвало, по този начин да се каже, да бъде „ прибрано ” където му е мястото.

Мнозина я отхвърлиха поради нейното детство – подчертаха, че тя е дете, тя е незнаеща, неопитна, незряла, неразбираща, идеалистично настроена. Безброй доста се вторачиха във образното проявяване – обявиха, че тя е грозна, гневна, крещяща, отблъскваща, противна.

Съвсем значително пишещи се задълбочиха в тематиката чия марионетка е тя, за какво е кукла в ръцете на умели манипулатори, и кои са тия манипулатори, и какво цели тайният им проект. Най-сетне, появиха се и полови пожелания по адрес на Грета, колоритно илюстрирани.

Нещо, което пропущаме в този вербален водопад, е тази детайлност, че Грета е единствено едно от доста млади девойки по света, които се се оповестили в поддръжка на дадена идея и заради това отнасят проливен дъжд от грубост в обществените медии. Те са също деца и са обект на стотици псувни, обвинявания, закани, полови пожелания и изявления с порнография, а също хаквания.
още по тематиката
Една от тях е 11-годишната Лили Плат от Нидерландия. На 25 август тя е разгласила видео за пожарите в Амазонието. По това време съвсем целият свят към този момент знаеше за тези пожари. Последвалото след споделеното видео е мъчно за разказване.

В рамките на час под обявата й се е изсипала лавина от изявления с порнография, всяка със споменаване на детето, споделя майката на Лили. Тя се принудила да помоли поддръжниците на момичето да рапортуват безбройните обиди.

Лили не е единствена. Други млади девойки, дръзнали да пазят идеята за климата, също са изправени пред потоп от онлайн неучтивост. Атаките включват композиция от нападане на сметките, засипване с обидни мнения, издание на порнография.

И в случай че деца като Лили са ненапълно предпазени от това, заради непрекъснато наблюдаване на обществените медии от родителите им, то по-различно е при младежите. Джейми Марголин, 17-годишна, е друга жертва на виртуална неучтивост.

„ Грозната истина е, че тези девойки всекидневно са обект на най-тъмната и зла страна на обществените медии ”, споделя Бетани Едуардс – майка на 8-годишната Хавана Чапман-Едуардс. Хавана е чернокожа и постоянно получава расистки известия, закани със гибел и полови пожелания.

Защо тези девойки са толкоз дразнещи за толкоз доста хора? Никой не обича да го сочат за отговорен, а тези девойки вършат тъкмо това. Но психическите аргументи за раздразнението са друга тематика.

Има нещо друго, което пропуснахме да видим, улисани в разногласията под изявленията за Грета. Грета е дете, млада, неопитна, незряла, незнаеща, неразбираща, идеалистично настроена. А какво направихме ние – възрастните, опитните, зрелите, знаещите, разбиращите – от висотата на своята мъдрост, опит, зрялост и разбиране… се нахвърлихме върху 16-годишно дете.

Няма значение дали се споделя Грета, Петя или Ханхун; няма значение дали е на 11, на 16 или на 8; няма значение дали е права или пък напълно не, дали е със синдром на Аспергер или с черна кожа – ние, възрастните, опитните, знаещите, реалистите – избълвахме срамна каскада от словесна мръсотия върху едно дете. Засипахме я с душевната грозотия на „ цивилизованото ” ни общество.

Социалните мрежи – върхът на софтуерния ни прогрес, инструментът на безспорната независимост на словото, олицетворение на мощта на интернет – отприщиха най-тъмната страна на прогресиралото ни човечество. В Twitter, в Instagram, във Фейсбук хилядите възрастни, опитни, зрели, знаещи, разбиращи и мъдри люде, удобно сгушени зад своя екран, безскрупулно се нахвърлиха като вълци върху детето-мечтател, безпардонно хулейки типа й, речта й, здравето й, фамилията й, записвайки я с пошлостта си.

През това време софтуерните медии пишат за умни домове, умни градове, умни предприятия. А къде са умните хора? Нищо чудно някой ден да се окаже, в действителност, че машините са по-добри от нас, тъй като у тях я няма тази душевна мръсотия, която обществените мрежи разкриха през днешния ден.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР