Горещата тема в мобилната индустрия е комуникацията сателит към клетъчен

...
Горещата тема в мобилната индустрия е комуникацията сателит към клетъчен
Коментари Харесай

Глобалните 5G сателитни мрежи набират скорост

Горещата тематика в мобилната промишленост е връзката „ спътник към клетъчен телефон “

Комуникацията „ спътник към мобилен телефон “ сега е най-горещата тематика промишлеността за мобилни устройства (снимка: CC0 Public Domain)

Все повече оператори в голям брой страни и територии подхващат ограничения за включване на спътници в клетъчните връзки на земята. В отчет на GSA обаче се показва, че към момента е неразбираема цялостната степен на капацитета на сателитните мрежи да допълват наземните мрежи, както и телефонните услуги и широколентовия достъп.

Според отчета за неназемни 5G мрежи и сателитна съгласуваност от GSA, до края на март 2024 година са налице 77 обществено оповестени партньорства сред оператори и снабдители на сателитни услуги в 43 страни и територии. Общо 50 оператора в 37 страни и територии са възнамерявали сателитни услуги. Девет оператора в девет района сега ги правят оценка, тестват или тестват. В момента 10 оператора в 10 страни и територии са пуснали в комерсиалната мрежа сателитни услуги.

Покритие на отдалечените региони

Въпреки че процесът на пускане на 5G неназемни мрежи в международен мащаб е към момента в начален етап, технологията към този момент се възприема всеобщо с желанието да обезпечи покритие в селските и отдалечените региони, отбелязва отчетът. Това остава най-популярното приложение на спътниците досега, формирайки основата на 57% от всички разпознати партньорства.

GSA записва 34 страни и територии, които или възнамеряват, правят оценка и тестват, или са пуснали сателитни широколентови услуги. Източен Тимор е последният район, който към този момент има този жанр услуги, присъединявайки се към Обединеното кралство, Мексико, Япония, Папуа Нова Гвинея и Обединените арабски емирства. Още пет страни сега ги правят оценка, тестват или тестват, а 26 са в стадий на обмисляне.

Комуникацията „ спътник към мобилен телефон “

Горещата тематика в промишлеността за мобилни устройства сега е връзката „ спътник към мобилен телефон “. Така е значително тъй като технологията може да свързва немодифицирани смарт телефони в най-отдалечените и селските региони. Съответно сателитните компании оферират тази опция, употребявайки наземен честотен набор, благосъстоятелност на мобилния оператор.

GSA откри, че три огромни компании развиват партньорства с оператори в това пространство, в това число SpaceX, AST SpaceMobile и Lynk. Към април 2024 година четири партньорства правят оценка, тестват или тестват технологията за връзка „ спътник към мобилен телефон “. Други 18 възнамеряват да започват.

Има 14 страни и района, които възнамеряват, правят оценка, изпитват или се готвят да започват партньорства са обезпечаване на връзки „ сателит-мобилен телефон “. От тях Гана, Япония, Нова Зеландия и Съединени американски щати сега правят оценка, тестват или тестват технологията, като други 11 възнамеряват услуги.

Нарастваща наклонност

„ Броят на партньорствата сред оператори и сателитни снабдители ще нарасне през идващите месеци и години. Скоростта, с която партньорствата започват съответни услуги, също ще се усили. Това към този момент е явно продължаващ растеж на стартираните широколентови сателитни услуги през последните четири месеца, като настоящото болшинство е във фаза на обмисляне ”, сподели Джо Барет, президент на Global Mobile Suppliers Association (GSA), разяснявайки отчета.

Нарастващата потребност от широколентови услуги, гласови услуги и услуги за данни и „ спътник към мобилна телефон “ ще накара от ден на ден и повече оператори да се уголемяват, с цел да обслужват хората в селските региони. Това е изключително скъпо в случаите на естествени бедствия, засягащи наземните мрежи. В резултат на това GSA чака скоро да види повече страни с оферти за сателитни услуги.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР