Какво е състоянието на гражданската защита у нас в момента?

...
Какво е състоянието на гражданската защита у нас в момента?
Коментари Харесай

Бомбоубежища – къде и колко у нас



Какво е положението на гражданската отбрана у нас сега? Поддържат ли се скривалищата и бомбоубежищата в София и в страната ни?

Темата разяснява в “Нашият ден “ Красимир Димитров , шеф на дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ на Столична община:

“До 2011 година функционалност на “Гражданска отбрана “ беше поддръжката на груповите средства за отбрана, които трябваше да се употребяват за разкриване на хора при злополучие и повреда при рецесии или във военно време и дейности, свързани с радиационни, химически и нуклеарни повреди.

Ние поддържахме тези групови средства за отбрана, само че от 2011 година нямаме информация какво се случва. Сега виждам, че има към 150 неизползваеми и единствено няколко в положително положение скривалища. “



Училищата и детските градини

“Дали сме писма към районните администрации и те са създали инспекция на всички бомбоубежища към регионите, които имат детски градини и учебни заведения.

Имаме към този момент систематизиран отчет, той ще бъде предаден на Главна дирекция “Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ и на регионалния шеф. Има разпоредба за създаване и поддържане на груповите средства за отбрана, това е ангажимент на “Пожарна сигурност и отбрана на популацията “.

Другото, което е значимо да се каже е, че при другите типове бедствия Столична община построи и такива коридори и места на събиране на хора на открити пространства, да вземем за пример при трусове. Ние разработихме проектите и ги дадохме на всички региони и те са забележими.

Според мен малко се приказва за разположението на бомбоубежищата, входовете и маркирането им като такива. Може би тази осведомителна акция, би трябвало да стартира с регистъра, който прави Главната дирекция.

Важното е да кажем на хората, че в София има метро и то може да се употребява като скривалище за към 1 млн. души. Другото е логистична активност, която би трябвало да развие страната, с окомплектоването на кревати и одеяла и места за престояване в метростанциите. Другото значимо е електрозахранването на метрото.

Подземните гаражи също могат да бъдат пригодени за укрития. Мазетата на панелните блокове също, само че това, което се вижда по блоковете, е всеобщо трупане на отпадъци и багаж. “

Чуйте целия диалог в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР