Какво е RICO, законът в основата на наказателното дело на Тръмп в Джорджия?

...
Бившият президент Доналд Тръмп и неговите 18 съобвиняеми бяха обвинени
Коментари Харесай

Бившият президент Доналд Тръмп и неговите 18 съобвиняеми бяха обвинени в нарушаване на различни наказателни закони по делото за подривна дейност при изборите в Джорджия през 2020 г., но едно престъпление свързва всичките им предполагаеми неправомерни действия заедно: Законът за повлияните от рекет и корумпираните организации.

Щатският закон – който обикновено се нарича RICO – е подобен на федералната версия на статуята, която е насочена към така наречените престъпни предприятия. Законът на Джорджия позволява на прокурорите да включат редица действия – включително дейности, извършени извън щата Джорджия, но може да са били част от широк заговор – в своите обвинения.

Осъдените за обвинения в рекет също са изправени пред по-строги наказания, точка на лост за прокурорите, ако се надяват да обърнат потенциални съзаговорници или да насърчат обвиняемите да сключат сделки за признаване на вината.

СВЪРЗАНИ: Четвъртият обвинителен акт на бившия президент Доналд Тръмп, пояснен

„Federal RICO е много голяма сделка. Трудно е да се докаже и се използва доста пестеливо. Джорджия РИКО е различно животно. По-лесно е да се докаже“, каза Кенет Уайт, адвокат, запознат с федералния закон. „Въпросът е, че там се използва много агресивно.“

За окръжния прокурор на окръг Фултън Фани Уилис законът е нейната визитна картичка. Прокурорът от района на Атланта го е използвал в редица нашумели дела, които преди е завела в Джорджия срещу училищни служители, банди и музиканти, включително рапъра Young Thug.

„Мисля, че причината да съм фен на RICO е, че съдебните заседатели са много, много интелигентни“, каза Уилис пред репортери през 2022 г. на нова конференция относно обвинение, свързано с банда. „Те искат да знаят какво се е случило. Те искат да вземат точно решение за нечий живот. И така, RICO е инструмент, който позволява на прокуратурата и правоприлагащите органи да разкажат цялата история.“

Историческото обвинение от 41 точки, разпечатано в понеделник, обвинява Тръмп и другите обвиняеми, че са част от широк заговор за опит да се отмени резултатът от изборите през 2020 г. в щата Пийч.

„Предприятието представляваше действаща организация, чиито членове и сътрудници функционираха като непрекъснато звено за обща цел за постигане на целите на предприятието“, се казва в обвинителния акт от 98 страници.

„Предприятието е работило в окръг Фултън, Джорджия, на други места в щата Джорджия, в други щати, включително, но не само, Аризона, Мичиган, Невада, Ню Мексико, Пенсилвания и Уисконсин, и в окръг Колумбия,“ се допълва в обвинителния акт.

Прокурорите казват, че престъпните действия, около които е изградено обвинението, включват: даване на фалшиви показания, подаване на фалшиви документи и фалшификации, представяне за длъжностни лица, компютърни пробиви и опити за влияние върху свидетели.

Няколко от действията, за които се твърди, че са съставлявали заговора за рекет, включват държави, различни от Джорджия.

Сред 161-те предполагаеми действия, които се посочват в обвинителния акт, са извършени в подкрепа на заговор за обръщане на изборната загуба на Тръмп, са няколкото епизода на контакти от Тръмп и неговите съветници с щатските законодатели в Пенсилвания, Мичиган и Аризона. Обвинителният акт също подчертава усилията за организиране на фалшиви избиратели в Уисконсин, Аризона и други щати, в допълнение към координирането на алтернативен набор от избиратели в Джорджия.

Уайт и други правни експерти подчертаха, че използването на RICO от Уилис срещу Тръмп и неговите съобвиняеми ще позволи на прокурорите лесно да обвържат предполагаемото поведение с техния случай.

„Мисля, че има стратегически ползи по време на процеса от наличието на голям всеобхватен статут, тъй като улеснява привличането на външно поведение, без да има (доказателствено) изслушване“, каза Андрю Флейшман, адвокат по наказателни дела от Джорджия.

Но, добави той, случаите на RICO „въвеждат сложности, които забавят делото, което прави процедурно по-трудно да се продължи напред“.

Връзката на Джулиани с RICO

Сред 19-те обвиняеми, повдигнати обвинения в понеделник, е бившият адвокат на Тръмп Руди Джулиани, който е обвинен в незаконно привличане на депутати от щата Джорджия, правене на фалшиви изявления пред Камарата на представителите и Сената на Джорджия и опит за издигане на фалшиви избиратели в Джорджия.

Подобно на останалите, Джулиани също е обвинен по закона RICO на Джорджия. Но престъплението, повдигнато срещу него, е особено забележително, като се има предвид успешното му използване на федералния статут на RICO по време на усилията за наказателно преследване на различни мафиотски фигури през 80-те години, когато той е служил като прокурор на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк.

Джулиани отдавна твърди, че той е отговорен за промяната на начина, по който федералният закон от 1970 г. се използва за борба с престъпността.

„Използването му срещу (мафиотската) комисия“, каза Джулиани пред The ​​New York Times през 1989 г., „това беше идея, която никой не е имал, докато не я развих и не отидох във Вашингтон и започнах да говоря за това. И дойдох в офиса с него.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР