Какво е преход на ниво прекратяване? Защо Земята може да

...
Какво е преход на ниво прекратяване? Защо Земята може да
Коментари Харесай

Метанът се увеличава: Започнал ли е голям преход в климата на Земята

Какво е " преход на равнище преустановяване "? Защо Земята може да се насочи към кръстопът на климата

От 2006 година насам количеството на задържащия топлота метан в земната атмосфера нараства бързо и, за разлика от повишаването на въглеродния диоксид (CO₂), скорошното нарастване на метана наподобява се дължи на биологични излъчвания, а не на изгарянето на изкопаеми горива . Възможно е това да е просто елементарна колебливост - резултат от естествените климатични цикли като Ел Ниньо. А може и да е сигнал, че е почнал огромен преход в климата на Земята.

Молекула по молекула метанът е доста по-мощен парников газ от CO₂, само че той се задържа в атмосферата малко по-малко от десетилетие спрямо вековете за CO₂. Емисиите на метан заплашват способността на човечеството да ограничи стоплянето до релативно безвредни равнища. Още по-обезпокоително е, че скоростта, с която се усилва наличието на метан в атмосферата, се е ускорила в последно време. Подобно нещо се е случвало и преди: неочаквани скокове на метана са белязали прехода от студени ледникови столетия към топли междуледникови климати .

Преди хората да стартират да изгарят изкопаеми горива, наличието на метан във въздуха е било към 0,7 частици на милион (ppm). Сега той е над 1,9 милионни частици и се усилва бързо. Приблизително три пети от излъчванията се дължат на потреблението на изкопаеми горива, земеделието, депата за боклуци и отпадъците. Останалата част е от естествени източници, изключително от растителността, която гние в тропическите и северните влажни зони.

Метанът е по едно и също време мотор и вестител на изменението на климата. Не знаем за какво в този момент той се усилва толкоз бързо, само че моделът на повишаване от края на 2006 година насам прилича държанието на метана по време на огромните обрати в климата на Земята в далечното минало.

Earth is quickly transforming to Venus... We will all burn to death or starve to death in a few months.. This is the last phase of the climate collapse.... The elites will hide the truth till the end.. Time to live mindfully and wisely.....
— Presence (@Liberat67627787)
Рекордът на метана: от 2006 година до през днешния ден

В края на 2006 година атмосферният метан ненадейно стартира да се повишава. През 19-ти и 20-ти век метанът се е покачвал бързо, само че в края на 90-те години на предишния век е достигнал плато. Това повишаване се дължи на излъчванията от изкопаеми горива, изключително от газовите залежи и въглищните мини.

Представете си, че ускорявате автомобил с плосък крайник. Автомобилът се форсира, само че най-после съпротивлението на въздуха се изравнява с мощността на мотора и автомобилът доближава оптималната скорост. През 1999 година наподобява, че метанът е достигнал сходно равновесие сред своите източници и поглътители. След това в края на 2006 година количеството на метана във въздуха се повишава бързо. Още по-неочаквано пет години по-късно темпът на повишаване още веднъж се форсира. През 2020 година темпът на повишаване става още по-бърз, по-бърз даже от този по време на пика на течовете в газовата промишленост през 80-те години на предишния век.

Днешният растеж наподобява се дължи на нови излъчвания от влажните зони, изключително наоколо до екватора, само че може би и от Канада (бобрите са заводи за метан, които изтеглят големи количества растителна материя в направените от тях езерца) и Сибир. Това е резултат от изменението на климата: увеличението на преваляванията е направило влажните зони по-влажни и по-големи, а повишението на температурите е подтикнало растежа на растенията, което е довело до повече разлагаща се материя и надлежно повече метан. Възможно е да се усилват и излъчванията от големите животновъдни ферми в тропическа Африка, Индия и Бразилия, а гниещите боклуци в сметищата край мегаполиси като Делхи също са значим източник.

Atmospheric methane continues to accelerate, likely due to increased rainfall & warming causing greater emissions from wetlands (particularly in the tropics).

Though, methane expert Euan Nisbet is worried something more terminal might be going on...
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР