Какво е по-хубаво от това да празнуваш Нова година два

...
Какво е по-хубаво от това да празнуваш Нова година два
Коментари Харесай

5 интересни факта, които трябва да знаете за китайска Нова година

Какво е по-хубаво от това да празнуваш Нова година два пъти!

Сега ни очаква още един фестивал, тъй като през днешния ден, на 22 януари 2023, настава китайска Нова година и това бележи началото на най-важния обичаен фестивал в Китай.

Популярна още като Лунна нова година или Пролетен фестивал, тя се се пада сред 21 януари и 20 февруари, според от позицията на Луната. Празненствата продължават цели 15 дни, като началото е най-важно. Тази година подготовката за фестивала стартира преди няколко дни - на 14 януари, като той ще продължи до Празника на фенерите на 5 февруари.

Но какво още трябва да знаем за годината на Водния Заек?

Фолклорът зад фестивала

Според легендата преди повече от хиляда години страшилище на име Ниан идва да нападна селяните при започване на всяка нова година. Селяните прогонили чудовището, издавайки мощни звуци и употребявайки ярки светлини. Така почнала традицията на китайската Нова година и в този момент тя се чества по този обилен и доста продължителен метод.

Кое е животното на 2023?

2023 е годината на Водния Заек. 12-те знака в китайския зодиак са плъх, вол, тигър, заек, змей, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе.

Колко дълго не престават празненствата за китайската Нова година?

Лунната нова година в Китай се отбелязва цяла седмица, което значи, че надлежно банките, офисите, фабриките и магазините са затворени през това време. Училищата също са недостъпни за четири седмици.

Кои са традициите, които се съблюдават по това време?

Както и при нас, една от най-значимите обичаи е вечерята. За разлика от празненствата тук, които постоянно са някъде,  семействата се събират за празника в дома си, менюто е допустимо най-вкусно, а облеклата по-елегантни. Приготвят се напълно традиционно меню като кнедли, риба и питки от леплив ориз. Всички деца от получават монети за шанс, сложени в червени пликове, наречени „ хонгбао “. Хората почитат и умрелите си родственици.

Друга значима традиция е почистването на дома. Хората имат вяра, че като посрещнат новата година с чист дом, ще отърват от всеки неприятен шанс. По време на Фестивала на фенерите пък хората окачват светещи фенери в храмовете и по домовете си и/или ги носят по време на нощен церемониал.

Каква храна се подготвя?

Храната е една от най-важните елементи от всеки празник. В Китай хората ядат дълга юфка, тъй като е знак на дългия живот. Приготвят се кръгли или сърповидни кнедли с плънка от зеле или свинско месо, за които се има вяра, че носят шанс. Много хора употребяват тип бяло вино, наречено „ nianjiu “, което значи „ годишен алкохол “, по време на празненствата.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР