Какво е матаболитен синдром и как да се борим с

...
Какво е матаболитен синдром и как да се борим с
Коментари Харесай

Кога сме метаболитно здрави и кога с рисково затлъстяване



Какво е матаболитен синдром и по какъв начин да се борим с него? Кога сме цялостни, само че метаболитно здрави и по кое време с рисково затлъстяване?

Темата разяснява доктор Наталия Темелкова от Александровска болница в рубриката " За здравето " на “Семейно радио “:

Най-популярният метод за установяване на затлъстяването е показателят на телесната маса , който се пресмята въз основата на килограмите, разграничени на квадрата на растежа – и в случай че този индикатор е до 25, тежестта е обикновено, сред 25 и 30 е наднормено, а над 30 е развиване на степен на затлъстяване. Само че това е опростенческо и е най-лесният метод да се категоризира пациентът в някаква група.

В тази група има една огромна хетерогенност, има метаболитно здрави цялостни хора и такива с рисково затлъстяване. Има хора, които имат обикновено тегло, само че са метаболитно затлъстели. Възможно е при една обиколка на талията над избрана стойност, която е 80 см за дамите и 94 см за мъжете, това е различен елементарен индикатор, да се обмисля дали няма метаболитни нарушавания. Защото при доста хора с обикновено тегло е допустимо да има метаболитни промени.

Една хипертония, диабет, тегло, сърдечни болести, изискват ежедневни старания от всички. Намирам за изцяло неточно определянето на един ден за борба с един световен проблем, какъвто е със затлъстяването, с диабета, със сърдечно-съдовите болести. Профилактиката е това, което извънредно доста липсва, и което е най-ценно във всички хронични заболявания . Добре е да се обръща в такива моменти по-детайлно към даден проблем, само че напомнянето един или два пъти в годината не мисля, че ще реши даден проблем. “



Метаболитен синдром

“Това е един комплекс от няколко фактора – наднормено тегло, хипертония, промени в обиколката на талията, покачване на липидите, покачване на пикочната киселина . Това са факторите, които в комплекса си усилват извънредно доста сърдечно-съдовия срив.

Много хора одобряват затлъстяването като чисто естетически проблем, а в действителност зад него се крият голям брой ендокринни проблеми, а след това и освен, а и такива от страна на сърцето, на опорно-двигателния уред, онкологични болести. Доказано е, че затлъстяването и наднорменото тегло са съществени рискови фактори за развиване на диабет, хипертония и доста други заболявания . В по-млада възраст са доста репродуктивните проблеми при дамите с наднормено тегло. “

Причини

“България не е доста друга от света. В развиването на хроничните болести, в това число и на затлъстяването, следваме наклонността на целия свят. Причините са разнообразни. Основната е преяждането и достъпът до висококалорични храни. Голямото обездвижване още от ранна детска възраст. Съществена причина за мен при българите е потреблението на алкохол. Стресът също е измежду аргументите. За едно българско семейство вечерта да се седне на ракийка и салатка е традиция . Само че по медицински показания, в случай че бъдат надхвърлени три дребни напитки на седмица, към този момент приказваме за корист с алкохол. “

Проф. Божидар Попов също разяснява тематиката в " За здравето ":

" Преминавайки към пролетния сезон, би трябвало да избираме такива артикули, които към този момент излизат на пазара – обилие от зеленчуци. Зеленчуците имат един доста добър състав във връзка с витамини, минерални субстанции, които през зимата малко или доста са в недостиг. Сега е моментът този недостиг да бъде обезщетен със зеленчуци, а към този момент излизат и първите плодове. Вече малко би трябвало да се поограничат месните произведения и изключително тлъстите храни. Сега са Великденските пости – време за телесно и духовно филтриране. Човек не може да бъде по-млад, само че постоянно може да бъде по-добър – да се вгледа в себе си . "

Разговора можете да чуете от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР