Какво да правите, когато детето ви не иска да чете?

...
Какво да правите, когато детето ви не иска да чете?
Коментари Харесай

Когато детето ви не обича да чете – има начин

Какво да вършиме, когато детето ви не желае да чете? Има едно просто предписание – не го карайте принудително. В днешно време, родителите прекомерно обезпокоеното проучват децата и вършат съпоставения със своето детство. " На твоите години, да знаеш какъв брой книги бях прочел! ", " Виж – запазил съм за теб цялата си сбирка детски книжки – ще ги прочетеш ли в миналото? ", " Знаеш ли кой е Жул Верн, чувал ли си за Карлсон? ". Въпроси, които постоянно стопират пред стена от детско безмълвие и подхранват родителските паники. Но психолозите не споделят напълно това терзание и дават няколко елементарни съвета, които да наклонят везните в интерес на четенето.

• Започнете да четете на мъничето, до момента в който още не умее да приказва. А когато порасне и стартира да чете единствено, съхранете ритуала " следобедно четене " или " четене преди сън ". Четете дружно с детето на глас, разпределяйте си функции на разнообразни герои – дано четенето стане занимателна игра.

• Използвайте психологическият принцип на " незавършеното деяние " – четейки на глас, прекъснете на най-интересното място (ах, прощавай, само че би трябвало да подготвя вечерята, по тази причина стопираме тук) и оставете детето уединено с книгата. По-късно се поинтересувайте и го питайте, дали е схванало какво се случва по-нататък в приказката, тъй като и на вас ви е доста забавно.

• Четете своята книга на глас, до момента в който детето е в близост. То би трябвало да почувства и види, че това ви е прелестно. Тогава единствено ще прояви жилание да опознае това наслаждение. Примирете се, че то евентуално няма да прочете цялата брошура, ще избира комиксите или по-кратките текстове. Предложете му, единствено да съчини роман или история в картинки и му помогнете, в случай че то се затруднява.

• Абонирайте го или постоянно му купувайте списания, които предизвикат интереса на детето – спортни, с коли, за животни. Списанията по-лесно улавят вниманието на дребните, а прехода към книжките по-късно е по-лесен.

• Опитайте разнообразни жанрове – хумористични, детективски, фантастични, авантюристичен истории. Така детето по-лесно ще открие какво е по усета му.

• Направете дребна детска библиотека в стаята му – по този начин ще има пред очите си забавен избор и в никакъв случай няма да скучае.

• Ходете дружно в книжарниците – децата бързо се ентусиазират и са любопитни, когато разполагат с разнородни оферти.

• Не заставяйте децата да дочитат до дъно книга, която им е скучна. Не питайте контролиращо какво е схванало детето от книгата и какво му е харесало. Формулирайки своите читателски усещания, децата ги опростяват и ги трансформират в схеми.

• Когато обсъждате с детето учебните му занимания, може да вмъквате и вършиме забавни литературни паралели: " Имаш неприятна оценка по български език? Не се тревожи, ще я поправиш, Чехов е повтарял трети клас, поради слаба оценка по литература /самата истина/, пък виж какъв надарен публицист е станал ". За детето ще бъде и поучително, и любопитно да узнава отговорите на своите въпроси посредством писателите и по-често ще си поддържа връзка с тяхното творчество.

Снимки: thebluecloset.com, rd.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР