Какво да правим с десетките секретни документи на американското Министерство

...
Какво да правим с десетките секретни документи на американското Министерство
Коментари Харесай

Войната в Украйна: Кой разпространи строго секретни документи на САЩ – и защо?

Какво да вършим с десетките секретни документи на американското Министерство на защитата – карти, диаграми и фотоси – които сега циркулират в интернет? Допълнени с времеви графики и десетки неразбираеми военни съкращения, документите, някои от тях с гриф „ строго секретно “ , рисуват подробна картина на войната в Украйна . Те разкриват за броя на жертвите, дадени от двете страни, военната накърнимост на всяка от тях и което е най-важното – какви ще бъдат техните относителни сили, когато Украйна реши да стартира дълго чаканата си пролетна атака , написа „ BBC “.

Доколко действителни са тези страници? И какво ни споделят, което към този момент не знаем?

Първо: това е най-голямото приключване на секретна американска информация за войната в Украйна след пълномащабното навлизане на Русия преди 14 месеца. Някои от документите са отпреди 6 седмици, само че последствията са големи . Цитирани са представители на Пентагона, които настояват, че документите са същински .

Информацията за най-малко един от тях наподобява е била жестоко изменена в по-късна версия , само че на фона на приключването на цели 100 документа , това наподобява относително нищожен подробност. „ BBC “ е видяла повече от 20 от тях. Те включват подробни доклади за образованието и оборудването, предоставено на Украйна, до момента в който събира дузина нови екипи за атака, която може да стартира след седмици. Там се споделя по кое време те ще бъдат подготвени и се изброяват всички танкове, бронирани машини и артилерийски оръдия, които се дават от западните съдружници на Украйна. Но се отбелязва, че „ времената за доставка на съоръжение ще повлияят на образованието и готовността “.

Една карта включва „ последователност на замръзналата земя “ , оценяваща изискванията на земята в източна Украйна с напредването на пролетта. След зимата, която изпита противовъздушната защита на Украйна до краен лимит , има и отрезвяващ разбор на намаляващата дарба за противовъздушна защита на Киев, който се стреми да балансира лимитираните си запаси, с цел да отбрани цивилните, сериозната инфраструктура и своите войски на първа линия.

Изтеклите документи освен приказват доста за положението на украинската войска – те споделят и за някои други съдружници на Вашингтон . От Израел до Южна Корея, документите разкриват вътрешни диспути, които тези страни водят по отношение на Украйна и други чувствителни въпроси.

Някои от документите са строго секретни , други би трябвало да се споделят единствено с най-близките съдружници на американското разузнаване.

Колко от това е ново?

Много от детайлите са познати . Просто всичко е събрано на едно място . Вземете броя на жертвите . Не е изненада да научим, че Съединени американски щати пресмятат, че сред 189 500 и 223 000 съветски бойци са били убити или ранени. Еквивалентната цифра за загубите на Украйна – сред 124 500 и 131 000 – също е в сходство с приблизителните числа, обявени на публицистите през последните седмици. И в двата случая Пентагонът споделя, че има „ ниско доверие “ в цифрите заради пропуски в информацията, оперативна сигурност и умишлени опити, евентуално и от двете страни, за заблуждение.

Показателно е, че това е единственото място, където са правени опити да се трансформират документите, с цел да наподобява по този начин, като че ли Украйна претърпява най-тежките жертви.

Всичко това ни води до въпроса кой е популяризирал документите и за какво?

Историята за това по какъв начин документите са намерили пътя си от платформата за известия Discord до 4Chan и Telegram , към този момент беше разказана от Арик Толер от проверяващата разследваща група с отворен код Bellingcat. Толер споделя, че към момента не е допустимо да се разкрие истинският източник на приключването на информация, само че обрисува появяването им в платформа за известия, известна измежду геймърите при започване на март.

На 4 март, след спор за войната в Украйна на сървър на Discord, посещаван от играчи на компютърната игра Minecraft, един консуматор написа „ тук има някои изтекли документи “, преди да разгласява 10 от тях. Това е необикновена, само че надали неповторима форма на разпространяване.

През 2019 година, преди общите избори в Обединеното кралство, документи, свързани с комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Обединеното кралство, се появиха в Reddit, 4Chan и други уеб сайтове. По това време Reddit разгласи, че нередактираните документи са с генезис от Русия.

В различен случай, предходната година, играчи на онлайн играта War Thunder неведнъж разгласиха чувствителни военни документи, явно в опит да завоюват разногласия между тях.

Последното приключване е по-чувствително и евентуално нездравословно . Пролетната атака на Украйна може да съставлява решителен миг за държавното управление на Зеленски да промени динамичността на бойното поле и да сложи условия за мирни договаряния по-късно. В Киев публични лица приказваха за допустима дезинформационна акция от Русия. Други военни анализатори допускат противоположното: че всичко това е част от западен скрит план за илюзия на съветските командири.

Най-важното е, че в изтеклите досега документи няма нищо, което да сочи посоката или насочеността на контранастъплението на Украйна. Кремъл към този момент би трябвало да има много добра визия за обсега на подготовката на Украйна (въпреки че неуспехите на разузнаването на Москва са доста явни по време на войната), само че Киев би трябвало да накара врага си да гадае по какъв начин ще се развие акцията, с цел да усили оптимално възможностите за триумф.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР