Какво да правим когато пазаруваме и на табела цената на

...
Какво да правим когато пазаруваме и на табела цената на
Коментари Харесай

Жена си купи три бутилки олио уж на промоционална цена, заплати ги на касата на реална

Какво да вършим когато пазарим и на табела цената на стоката е промоционална, а на каса се окаже, че не е? Репортаж по зрителски сигнал.

Малко преди Великденските празници жена отива на пазар в супермаркет, ситуиран в огромен търговски център на столичния бул. " България “.

" Бях решила да си купя единствено яйца и козунаци, само че вървейки видях една огромна табела с промоция на олио, което ми се стори доста добра цена. Подвеждайки се по промоцията си взех не една, а три бутилки олио. Това въпреки всичко е стока от първа нужда и всеки си прави сметка за тези съществени хранителни артикули и когато са преференциални купува повече “, разяснява тя пред bTV.

Плаща на касата и се прибира вкъщи. Преди да я изхвърли поглежда касовата записка.

" Видях, че отстъпката въобще не е отразена. Точно в този магазин не ми се случва за първи път – да взема нещо на промоция и да го платя на действителна цена. Върнах се там, тъй като пребивавам наоколо, погледнах отново табелата, да не съм се заблудила аз. Беше огромна, стекчетата с олио бяха сложени на пътеката, а не на рафт, тъй че няма по какъв начин човек да не ги забележи. Същата цена си беше като изпод с доста дребни буквички видях, че срокът на промоцията е изминал - до 12 април, а аз пазарих на 13-ти “, споделя дамата.

Разочарована дамата търси пояснение от касиерката и чиновниците в магазина. Те изясняват, че няма хора, които да сменят табелите. Все отново ѝ върнали парите.

Дамата подава сигнал и в Комисията за отбрана на потребителите, а оттова дадоха отговор за bTV, че са почнали инспекция по случая.

" Нашите инспекции демонстрират, че това е една от най-често срещаните нелоялни търговски практики, а точно предложение на съответна стока на избрана цена, която потребителят смята за преференциална, а в действителност на касата открива, че е друга, за жалост постоянно по-висока. Когато консуматор стане обект на такава нелоялна комерсиална процедура, той може незабавно да върне стоката, да се откаже от покупката, а търговецът е задължен да му върне парите “, изяснява Ангел Джалев от КЗП.

След осъществена вътрешна инспекция от комерсиалната верига признават пропуща.

" Промоционалната оферта е била годна до предходния ден (12.04.2023), както е посочено на плаката, а от страна на личния състав на магазина е била позволена неточност и той не е бил сменен незабавно след края на акцията. Независимо от това, плакатът е бил отхвърлен навреме. Това е първият сходен сигнал, който получаваме за съответния магазин през последната година. Ние предоставяме отплата на клиентите, при положение, че промоционалната стока, която търсят, не е налична. Подобен механизъм може да се предложи и при положение, че за дадена стока е посочена неактуална цена “, разясняват от обекта.

Междувременно продължава огромната акция на КЗП, БАБХ и Национална агенция за приходите. От 1200 инспекции в хранителни магазини са установени 766 нарушавания, измежду които нелоялни търговски практики, лъжливи промоции и разлика в грамажите на продуктите.

" Нелоялните търговски практики са близо 300 на брой, което е извънредно тревожно и демонстрира една преднамереност на пазара. Разликата е друга, от време на време е стотинки, от време на време е левове, само че това е един приход, който е непозволено събран от търговеца и който в случай че се събере сумарно на дневна или месечна база генерира един висок приход, който е получен нерегламентирано. Има случаи, в които можем да приказваме за предумисъл, има случаи, където е немарливост “, добавя още Джалев.

Съвместната акция цели и попречване на изкуственото завишаване на цените.

Нарушенията се глобяват със сформиране на актове и налагане на имуществени наказания за търговците, а санкциите доближават до 70 000 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР