Каквито и институции и закони да се създават на високите

...
Каквито и институции и закони да се създават на високите
Коментари Харесай

Радев: Критерий за успеха на една държава са малките населени места

Каквито и институции и закони да се основават на високите равнища на страната, не би трябвало да забравяме, че кметовете и ръководството на дребните обитаеми места са тези, които директно работят с хората. Най-показателен аршин за положението и просперитета на страната са точно дребните обитаеми места, върху които рефлектират всички проблеми и триумфи. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 организира среща с представители на Националното съдружие на кметствата в България и на Сдружението на кметовете и кметски наместници на дребните обитаеми места.

Актуалните провокации и положителните практики в локалното самоуправление, както и вероятностите за възстановяване на изискванията за живот в дребните обитаеми места, бяха във фокуса на срещата. Кметовете на дребните обитаеми места приканиха за по-голяма финансова самостоятелност и заслужено бюджетиране за кметствата, възстановяване на сигурността и поддръжка в битката с битовата престъпност в българските села, както и за по-широк достъп до опазване на здравето. „ Възможността всяко обитаемо място да взема решение по какъв начин да изразходва средствата за развиването си е извънредно значима. Тази автономия ще направи хората по-активни и ангажирани с значимите дела, свързани със средата в която живеят “, съобщи президентът.

Представителите на дребните обитаеми места благодариха за декларираното предпочитание за по-тясно съдействие от страна на президента и подчертаха, че този капацитет не е бил пълноценно употребен през последните години.

Румен Радев даде обещание разговорът сред президентската институция и управлението на дребните общини и обитаеми места да продължи и в бъдеще. Държавният глава изрази и поддръжката си по-голяма част от обитаемоте места в България да избират сами, в границите на обективен избирателен развой, своите кметове.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР