Какви са условията, на които трябва да отговаряме, за да

...
Какви са условията, на които трябва да отговаряме, за да
Коментари Харесай

Отдели 30 минути и спаси живот!

Какви са изискванията, на които би трябвало да отговаряме, с цел да кръводаряваме? Има ли риск от заразяване с някаква болест? Колко постоянно можем да го вършим? Как да преборим " търговията на черно " и какви са трендовете при безвъзмедните кръводарители? - попитахме полк. проф. Румен Попов - шеф на Центъра по транфузионна медицина на ВМА.

Съвсем неотдавна стотици военнослужещи и цивилни чиновници от поделенията на Българската войска се включиха в кръводарителска акция, проведена от ВМА. Но не под строй и команда. Армейците признават, че това - сигурността и спасяването на човешки животи, е тяхна задача, техен дълг, а не вменено обвързване.

Националната трансфузионна система е част от националната сигурност. И в този смисъл нашият Кръвен център е част от тази верига. Структурата на ВМА разрешава екипите да се отзоват при положение на потребност, освен на територията на София, само че в цялата страна. С сътрудниците ми ежедневно работим, с цел да имаме подготвеност да отреагираме съответно при изключителна обстановка, разяснява проф. Румен Попов.

От думите му излиза наяве, че в последно време се вижда наклонност на увеличение на нуждаещите се от кръв и кръвни биопродукти.

Кръводарителите условно могат да бъдат разграничени на няколко групи - близки на пациенти и така наречен безплатни кръводарители.

За миналата година през кръвния център на болничното заведение са минали към 6000 кръводарители . Половината от тях са български военнослужещи и цивилни чиновници от армейските елементи. Кръводарителските акции във военните формирования са целогодишни и се правят по авансово одобрен график.

Ние постоянно сме оценявали високо това, което вършат българските военнослужещи, за което им изричаме голяма признателност. Така, те освен оказват помощ на пациентите на ВМА и избавят животи , само че са и образец за поощряване на безвъзмездното кръводаряване, добавя проф. Попов.

В ежедневната си работа медикът признава, че все по-често среща и нови лица, пристигнали непринудено да дарят кръв : Мотивите им са разнообразни, само че през последните 5-6 години в нашия център отчитаме една позитивна наклонност на напълно младежи, преди малко навършили 18 година, които идват и кръводаряват, без никой да ги е пропагандирал. И през годините те стават наши непрекъснати кръводарители.

Митове и митове за кръводаряването

Кръводаряването е благородна идея . И все пак, малко хора отделят от времето си, с цел да се включат в нея. Основна причина за ниската интензивност са към момента съществуващите легенди и заблуди в тази област. Сред главните страхове на хората е заразяването с някоя страшна и подла болест.

Кръводаряването не е рисково за здравето . Заразяването с заболявания в действителност е невероятно да се случи в наши дни, поради високите защитни ограничения, иглите за еднократна приложимост, които се употребяват, разяснява проф. Попов.

Кога и по какъв начин мога да даря кръв?

Всеки човек сред 18 и 65-годишна възраст, с тегло над 50 кг., и липса на противопоказания, може да подарява кръв в период не по-кратък от 60 дни, разяснява проф. Попов.

Количествено кръвта се възвръща за към едно денонощие, а качествено - за 3-4 седмици.

Процесът на кръводаряване стартира с попълване от страна на кръводарителя на декларация за здравословното му положение и осведомено единодушие. След инспекция на кръвната група и равнището на хемоглобина, доктор прави оценка общото положение на кръводарителя - пулс, дишане, сърдечна активност.

Ако всичко е наред, прекосяваме и към самото кръводаряване. През цялото време се стараем да спечелим доверието на тези хора - да им покажем, че няма от какво да се тормозят, тъй като сътрудниците са същински експерти с голям, всекидневен опит, акцентира още проф. Румен Попов и добавя, че кръводарителят си потегля едвам, когато лекарят се е уверил, че се усеща добре.

Според " разпоредбите " мъжете могат да подаряват кръв до 5 пъти в границите на една календарна година, а дамите - 4. Интервалът сред две кръводарявания би трябвало да бъде най-малко 2 месеца.

Никой, в никакъв случай и на никое място не се е занимавал с образование на хората в великодушие...

Всяка година на 14 юни светът отбелязва Международния ден на кръводарителя с разнообразни прояви. ВМА от време на време провежда акции за поощряване на безвъзмездното кръводаряване. Такива предстоят и при започване на идващия месец.

Идеята от една страна е да се изкаже признателност към хората, които посредством този високохуманен жест са съдействали за спасяването на други хора. Да ги мотивираме да продължат да го вършат, както и да достигнем до сърцата на тези, които в никакъв случай не са кръводарявали и да ги насърчим да стартират да го вършат, отбелязва още началникът на Кръвния център на ВМА.

Освен повишение осведомеността на жителите, акциите имат за цел да съсредоточат вниманието върху кръводаряването като израз на взаимност и присъединяване на цялото общество, поощряване на взаимопомощта измежду хората освен на районно равнище, само че и в международен мащаб.

Преливането на кръв и кръвни артикули годишно спомага на милиони хора в целия свят. Не се опасявайте да спасявате и вие човешки животи!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР