Какви са правилата и задълженията на полицаите? Къде са регламентирани

...
Какви са правилата и задълженията на полицаите? Къде са регламентирани
Коментари Харесай

Реакцията на полицаите: Какъв е протоколът на МВР за действие в извънредна ситуация

Какви са разпоредбите и отговорностите на служителите на реда ? Къде са регламентирани и какъв брой постоянно униформените минават през разнообразни образования? Това bTV попита Министерство на вътрешните работи. А от там обясниха,  че въпросите са изпратени до три разнообразни структури в министерството, които ще създадат информации и в границите на утрешния ден ще бъде изпратен писмен отговор.

От синдиката на Министерство на вътрешните работи пък обявиха за bTV, че  чиновниците минават през образование, само че единствено един път при встъпването си в служба. Правата и отговорностите им са написани, само че поради спецификата на всяка обстановка, нормално преценката се взима от служителя на реда в границите на няколко секунди.

Бащата, дружно с приятелите си, решил да вземе малолетното си дете

Така линията сред съблюдаване и превишаване на полицейските отговорности остава доста тънка.

25  август 2022 година – двама служители на реда от Бургас се пробват да спрат рейс, в който има 47 незаконни мигранти. Той безусловно ги опустошава.

Три месеца по-късно – на 22 ноември 2022 година, 51-годишен еднообразен умира откакто микробус още веднъж с незаконни мигранти блъска полицейски бус на Околовръстното шосе в София. 

При среднощната гонка в града има и ранен чиновник на реда

А през септември 2023 година служител на реда простреля 18-годишно момче. Тогава стана ясно, че при преследването, служебното оръжие на униформения е изпаднало и той е употребявал персоналния си револвер.

„ Патологът ни сподели: „ Вашето дете е умряло от прострелна рана в гърба “. Просто желая правдивост и да знам за какво този служител на реда, прострелял детето ми като куче “, сподели тогава майката на убития апаш.

Баща ми е брутално погубен, той е погубен, свиреп обичай, пребит, описа пред bTV дъщерята на Пламен Пенев

За да знаят, по какъв начин се работи в другите обстановки, всички чиновници минават ежедневно през инструктаж, споделят от синдиката на чиновниците в Министерство на вътрешните работи. В началото на професионалния си път униформените имат и подготовка. Но тя се случва единствено един път. 

„ При нас е по този начин – всичко е оставено на преценката на съответния сътрудник “, изяснява зам.-председателят на СФСМВР Илия Кузманов.

В момента, в който лицето е изкарано от колата си, се е стигнало до съдбовния край. Все още не е ясно какво тъкмо се е случило

В случай като този в Стара Загора – дали ще се предприеме гонене зависи главно от дейностите и личността на следствия, споделя някогашният зам.-ректор на академията на Министерство на вътрешните работи.

„ Те са го знаели кой е. Едва ли е създавал толкоз огромна опасност за жителите и за тяхното имущество, когато е тръгнал от бензиностанцията. При такова пресрещане заплахата за служителите на реда е голяма “, твърди доцент Милен Иванов, някогашен зам.-ректор на Академията на Министерство на вътрешните работи.

Прокуратурата проверява служителите на реда за породена гибел посредством асфиксия

„ Отказът да се извърши полицейско разпореждане е нарушаване. Физическа мощ при ареста е позволена, само че тя се свежда до това на лицето да бъдат сложени белезници. Оттам нататък той е обезопасен. Всичко друго е свръхактивност “, безапелационен е юристът Людмил Рангелов.

Две полицейски инспекции и прокурорско следствие в този момент ще откриват дали в съответния случай има нарушавания.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР