Какви са правата ни на пациенти? Можем ли по всяко

...
Какви са правата ни на пациенти? Можем ли по всяко
Коментари Харесай

Посещение на лекар в дома – заплаща ли се?


Какви са правата ни на пациенти? Можем ли когато и да е на годината да сменим персоналния си доктор? Какво би трябвало да платим, в случай че сме признати за лекуване в болница? Колко процедури при ортодонт се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК)? Отговори на тези и други сходни въпроси ще ви дадат изявленията от поредицата "Здравни права ".

Много наши читатели споделят разнообразни свои несгоди, свързани с правото им на налична и качествена здравна помощ като здравноосигурени. Едно от най-честите им недоволства е, че персоналните лекари отхвърлят домашно посещаване на техен непосредствен, желаят то да бъде заплатено или не идват незабавно, в случай че се постанова. Ето за какво през днешния ден ще дадем изясненост по този въпрос.

Ако пациентът няма опция да посети кабинета на своето джипи, може да изиска домашно посещаване. Лекарят е дължен да му спомага и го прегледа. За тази цел има избрани дни и часове от седмичния му график, в които той прави такива прегледи. Има и изключения от правилото – когато лекарят откликва незабавно на молбата, без значение от останалите му задължения, само че те са все по-малко.

Най-често родители на дребни деца, както и роднините на възрастни и трудноподвижни хора могат да се възползват от тази опция. Типично по български, от време на време роднините на пациента се постанова да обезпечат превоз на здравното лице, само че този избор е подбуден от нуждата от по-бързо диагностициране.

Важно е да отбележим, че домашното посещаване от персоналния доктор (педиатър) не се заплаща! Пациентите дължат такса единствено, в случай че извикат доктор, който има частна процедура и съответна цена за това. Ако въпреки всичко им изискат пари (а не е необходимо), те могат да подадат тъжба до шефа на съответната районна здравноосигурителна каса по местоживеене (РЗОК) или до Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това са виновните органи, към които можем да се обърнем при сходен жанр нарушавания. За да може да създадат инспекция по случая, е целесъобразно да опишем в писмен тип обстановката и използван документите, с които разполагаме. Въпреки това онякога е мъчно да потвърдим, че сме платили някаква сума за посещаване, тъй като нямаме касова записка.

Свързани публикации.. Направление за доктор – какъв брой дни важи? 0 Постоянно пребиваващ у нас - може ли да има персонален доктор? 0 Правата на бременната и майката на работното място (част 2) 0

Дори и прегледът да се реализира в дома на пациента, лекарят може да предпише лекуване и да издаде болничен (за не повече от 40 дни), както и друга документи, в случай че се постанова. Джипито е длъжно да осведоми пациентите или техните родители/настойници кои лекарства се поемат изцяло от Националанта здравноосигурителна каса и кои отчасти.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР