Какви са правата ни на пациенти? Можем ли по всяко

...
Какви са правата ни на пациенти? Можем ли по всяко
Коментари Харесай

Как да изберем личен лекар?


Какви са правата ни на пациенти? Можем ли когато и да е на годината да си сменим персоналния доктор? Какво би трябвало да платим, в случай че сме признати за лекуване в болница? Колко процедури при ортодонт се покриват от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ? Отговори на тези и други сходни въпроси ще ви дадат изявленията от поредицата "Здравни права ".

Какво би трябвало да знаем за избора на персонален доктор?

Всеки българин, който е здравноосигурен, има право самичък да избере своя персонален доктор (джипи), работещ в лечебно заведение за първична извънболнична здравна помощ, както и ортодонт, практикуващи на територията на цялата страна.

Според информация на НЗОК, всички малолетни и малолетни лица, както и лица, сложени под цялостно или лимитирано забраняване, не могат да изберат персонален доктор сами. Това решение би трябвало да бъде взето от техните родители и настойници или с тяхното единодушие.

Ако към този момент сме наясно кой желаеме да ни лекува, е належащо да попълним регистрационен формуляр. Той се дава гратис от Районната здравноосигурителна каса по местоживеене (РЗОК) . Електронният формат на бланката може да бъде изтеглена от формалния уебсайт на Здравната каса. Родителите на новородени би трябвало да знаят, че до предоставяне на ЕГН и приемане на здравноосигурителна брошура, в регистрационния формуляр за избор се вписват номерът на известието за раждане на детето, както и

регистрационният номер на лечебното заведение, от което е издадено то.

Ако избираме доктор за първи път, можем да го създадем когато и да е на годината. Но при промяна на едно джипи с друго би трябвало да подадем документи в интервала от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември всяка година. За задачата ни би трябвало формуляр за непрекъснат избор на общопрактикуващ доктор. Той може да се изтегли от уеб страницата на НЗОК или закупи от всяка книжарница за профилирани медицински документи.



Когато решаваме да сменяем досегашния си персонален доктор с нов, не е нужно да уведомяваме остарелия за това. На новоизбрания би трябвало да предоставим:

Свързани публикации.. Постоянно пребиваващ у нас - може ли да има персонален доктор? 0 Личен доктор се сменя през декември 0 Кога се постанова да създадем краткотраен избор на персонален доктор? 0 Здравноосигурителната си книжка; Третия образец от регистрационната форма за първичен избор на общопрактикуващ доктор (в случай, че не има здравноосигурителна книжка); Попълнен регистрационен формуляр за непрекъснат избор.

От Здравната каса прецизират, че при трайна неспособност от определения доктор да ни поеме, имаме право на нов избор, който не е привързан с съответен период.

Временен избор на персонален доктор може да бъде изработен, в случай че здравноосигуреното лице обитава за период от един до пет месеца отвън здравния регион, в който е непрекъснатия му доктор. Последният непрекъснат избор на общопрактикуващ доктор се възвръща при приключване на периода на краткотрайния избор.

Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР