Какви са плановете на МОСВ за предотвратяане на водната криза,

...
Какви са плановете на МОСВ за предотвратяане на водната криза,
Коментари Харесай

Водната криза в Източна България – МОСВ се моли за сняг и дъжд


Какви са проектите на Министерство на околната среда и водите за предотвратяане на водната рецесия, която заплашва Източна България поради сухия летен сезон и рекордно ниските равнища на язовирите. Най-общо екоминистърът Емил Димитров съобщи, че всичщо ще е наред, в случай че имаме дъждовна есен и снежна зима. Иначе от министерството имали няколко плана за свързващи водопроводи, както и за потребление на вода за бита от язовири за напояване. Всичко това обаче към момента е единствено проект, а Варна и Бургас са съществено застрашени да останат без вода. Според локалните, единствено неналичието на деен летен сезон и това, че множеството хотели въобще не са отворили, е помогнало рецесията да не стартира още в този момент.

Официалните данни за четири от главните язовири в Източна България са тревожни:

Язовир „ Камчия “ е главен източник за питейно-битови потребности на Варна и Бургас. През август предходната година потребният размер в него е бил 124 милиона кубични метра вода. Сега той се е свил до 65 милиона кубични метра.

Язовир „ Жребчево “, който се употребява за напояване на Сливен и Нова Загора, също е с дебит на половина - 149 милиона кубични метра потребен размер предишния август против 96 милиона през този.

Числата за язовир „ Копринка “ сочат намаляване на потребния размер от 75 милиона кубика през 2019 до 61 милиона през август тази година.

Какво сподели по тематиката министър Димитров пред БиТиВи: „ Един от разновидностите за предотвратяването на водна рецесия във Варна е градът да се включи към язовир „ Цонево “. Полезният размер там обаче е понижен от 160 милиона кубични метра предходната година на 107 милиона през 2020 година

„ Язовир „ Ястребец “, който би трябвало да има 12 милиона (кубика) и сега не даваме на земеделците. Пазим водата за жителите на Антоново, те са 2 000 души. Пазим цялостен язовир, тъй като е питеен на един град – Антоново. Язовир „ Тича “ – „ Тича “ и „ Камчия “ са от двете страни на Стара планина, на едно и също място, четвърта година не вали там. Язовир „ Тича “ зарежда Шумен, Търговище и Велики Преслав. Шумен и Търговище съм ги помолил да си създадат личните сондажи и цялата промишленост да премине на лични водоизточници, с цел да не хабим питейна вода. В Търговище го вършат, а в Шумне – не. Имаме вода за още две години там, само че би трябвало да мислим, в случай че не падне дъжд, какво вършим по-късно “.

Едно е да разчиташ на една зима, а друго на две. Ако падне дъжд и сняг, няма да го водим този диалог, добави екоминистърът.

Язовир „ Порой “ е до несебърското село Оризаре. Наблизо е и язовир „ Ахелой “. Двата водоизточника се стопанисват от „ Напоителни системи “ и се употребяват само за поливане на аграрни площи. Няма информация какъв е размерът на двата язовира сега и дали те имат задоволително потенциал да извършват и двете функционалности – за питейна вода и напояване на аграрни площи.

ВиК-Бургас има проект двата язовира - „ Порой “ и „ Ахелой “, да им бъдат трансферирани от Министерски съвет. Това се чака да стане още тази сряда, прецизира БиТиВи. Необходими са 60 милиона вложения, с цел да бъдат построени 10 км довеждащ тръбопровод, който да свърже двата язовира с деривация „ Камчия “. Трябва да бъдат построени и две пречиствателни и две помпени станции, с цел да може водата да се употребява за питейно-битови потребности. Общият размер на двата язовира е 50 милиона кубика, когато са цялостни. С тяхното свързване в мрежата ще бъде решен казусът с безводието в Несебър, Слънчев бряг и Южното Черноморие, считат от ВиК-Бургас.

Според водоснабдителното сдружение в язовир „ Камчия “ сега имам 55 милиона кубични метра потребен размер, което „ при прецизно потребление на водата и без разхищения би стигнало за 10 месеца “.

Язовир „ Камчия “ е на най-ниското си равнище от 2001 година насам, когато е бил на санитарния си най-малко. Според еколози освен сушата е причина за безводието в Източна България, само че и поголовното изсичане на дървета.

Във Варна пък виждат решение на задаващата се водна рецесия в язовир „ Цонево “, който да облекчи водоподаването от „ Камчия “. Около проекта обаче има доста въпросителни. Обемът на язовир „ Цонево “ през последните месеци също спада. Въпреки това, съгласно министър Емил Димитров, Варна може да получи от този контейнер вода за 4 или 5 години. Водата оттова обаче ще бъде на по-висока цена. Според ВиК-Варна водата от „ Цонево “ ще бъде 10 пъти по-скъпа от „ Камчия “ поради терена и нужните помпи. Стойността на водата от „ Камчия “ е 3.6 ст. на кубик, а на тази от „ Цонев “ ще бъде 40 за същото количество.

В момента „ Цонево “ е предопределен за напояване и промишлени потребности. От него се зареждат заводите в Девня. От много години има план за създаване на пречиствателни станции, само че той не се осъществя.

ВиК-Варна разчита за справяне с възможна водна рецесия и на девинските извори, които са с огромен дебит.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР