Какви са най-често срещаните болести на панкреаса? Какво ги провокира?

...
Какви са най-често срещаните болести на панкреаса? Какво ги провокира?
Коментари Харесай

Д-р Алма Узунова-Генова разказва как без да подозираме съсипваме панкреаса си

Какви са най-често срещаните заболявания на панкреаса? Какво ги предизвика? Как се лекуват? Отговор на тези и още въпроси вижте в изявлението с доктор Алма Узунова-Генова - специалист-гастроентеролог в болница “Люлин” - София. Д-р Генова е работила във Англия, има специализации в Холандия.




- Д-р Генова, уязвим орган ли е панкреасът?
- Разбира се, панкреасът е доста уязвим орган. Разположен е върху задната коремна стена. Затова нормално мъчно се диагностицират и диференцират болките в панкреаса от болките в стомаха, защото и двата органа са ситуирани в горната част на корема. Но за разлика от болките в стомаха, болките в панкреаса са с опасващ темперамент.

- Малко знаем за този орган. Какви са главните му функционалности за организма?
- Този орган създава ензими, които са основа на храносмилането, на храносмилателния развой. Защото, като се изключи че създава хормони за мелене на мазнини, въглехидрати и белтъчини, той доставя също по този начин и хормоните инсулин и глюкагон, които имат значение за кръвната захар.

- Какво би трябвало да знаем за заболяванията на панкреаса?
- Общо казано, най-често пораждат изострен или продължителен панкреатит. Пациентите с изострен панкреатит са обект на хирургията, до момента в който при хроничния панкреатит са присъщи болките с опасващ темперамент, както към този момент споделих. Той е съпроводен и с диария. А от време на време и с пожълтяване, което допуска увеличение на амилазата.

- Как се слага диагнозата?
- Диагнозата се слага с ултразвукова диагностика и проучване на амилазата. А при подозрение за тумори се ползва характерен туморен маркер С 19-9. Той е характерен за панкреаса, само че може да се каже, че се явява позитивен и при други туморни болести.

- Може ли да се каже какви са аргументите за пораждане на хроничния панкреатит?
- Обикновено това е хроничната корист с алкохол и тлъсти храни, най-много с алкохол. Среща се по-често при мъже, както загатнах. Именно заради хроничната корист с алкохол поражда инфектиране на панкреаса, усилва се равнището на амилазата, като това инфектиране е съпроводено със мощни болки. Особено в композиция с мазни храни. Това е хроничният панкреатит, касае главно хора, които употребяват мазни, пържени храни. И когато не им оказват помощ болкоуспокояващите медикаменти, нормално към този момент се обръщат към доктор.

- Д-р Генова, в какво се показва лекуването на панкреатита?
- Обикновено лекуваме панкреатита с ензимен препарат, който купира самосмилането на жлезата. Обикновено използваме препарата “Креон” от висока класа - 25 000 единици. С висока доза - 3 пъти по 1. Даваме също по този начин и НВ блокер или така наречен блокатор на протонната помпа. Пак във висока доза в ампуларна форма. Такива пациенти нормално имат и повръщане, по тази причина се дават и препарати срещу повръщане. Също по този начин и болкоуспокояващи медикаменти. А при съществуване на фибрилитет се ползва и антибиотично лекуване.

Повече за лечебното недояждане, методът на хранене и профилактка при панкреатита четете в останалата част от изявлението с доктор Генова
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР