Какви са акцентите от разговорите в Тристранката за държавния проектобюджет

...
Какви са акцентите от разговорите в Тристранката за държавния проектобюджет
Коментари Харесай

Какви са акцентите от разговорите в Тристранката за държавния проектобюджет догодина?

Какви са акцентите от диалозите в Тристранката за държавния проектобюджет следващата година? Социалните сътрудници в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) разискват планове за държавен бюджет, бюджетите на Националната здравно осигурителна каса (НЗОК) и на Държавното публично обезпечаване (ДОО).
 
Бюджетните заплати ще се усилят с 10%, а възнагражденията на учителите с 20%. Минималната заплата скача от 510 на 560 лв.. За първи път страната ще поеме напълно или отчасти таксите за образование на студенти в специалностите, за които се знае, че съществува недостиг на пазара на труда за тези специалности.
 
Допълнително 150 млн. лв. ще бъдат отпуснати и за хората с увреждания.  
 
Максималният застрахователен приход нараства от 260 на 3000 лв.. Според плановете на ръководещите това предложение ще провокира спор сред синдикати и работодатели. Минималният застрахователен приход за фермери и тютюнопроизводители ще се усили от 350 на 560 лв..
 
Пенсиите се покачват с 5,7% от 1 юли 2019 година, а таванът им ще се вдигне от 910 на 1200 лв..
 
В проектобюджета на Здравната каса са планува Фондът за лекуване на деца и Фондът за лекуване на българи в чужбина да преминат към Касата. е бъде основан и нов орган - Агенция за медицински контрол.  
 
Очакват се мненията и позицията на работодателите и синдикатите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР