Каква ваксина е Спутник V? Препаратът Gam-COVID-Vac Lyo бе разработен

...
Каква ваксина е Спутник V? Препаратът Gam-COVID-Vac Lyo бе разработен
Коментари Харесай

Проверка на фактите: колко ефективна е руската ваксина Спутник V?

Каква ваксина е " Спутник V "?

Препаратът Gam-COVID-Vac Lyo бе създаден в Московския институт по епидемиология и микробиология " Гамалея ", който се финансира от държавния съветски Фонд за директни вложения. Става дума за векторна ваксина, каквито са и препаратите на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Векторните ваксини са по-лесни за приложимост, тъй като могат да се съхраняват в елементарен ледник. Всички векторни ваксини употребяват безопасен вирус-носител, с чиято помощ в организма се внасят детайли от генома на Sars-CoV-2. Организмът след това разпознава непознатия генетичен материал и си основава антитела. Необикновеното при " Спутник V " е това, че за първата и втората доза се употребяват два разнообразни човешки аденовируса - първо rAd26, който употребява и имунизацията на Johnson&Johnson, а по-късно - rAd5. Тази композиция е направена за да се предотврати опцията вероятно наличният отпреди имунитет към първия векторен вирус да бъде обезвреден. В противоположен случай и втората доза от препарата не би провокирала упования резултат.

Колко ефикасна е " Спутник V "?

Принципно видяно, използването на два разнообразни вектора дава обещание по-висока успеваемост на препарата. AstraZeneca и Johnson & Johnson, които употребяват единствено един вектор, имат успеваемост надлежно от 76% и и 85,4%. Каква е успеваемостта на " Спутник V " не може да се каже сигурно, защото Русия към момента не е предала основните изходни данни за инспекция от самостоятелен орган. През септември 2020 резултатите от фаза I/II на тестванията бяха оповестени в английското списание " The Lancet ". Според тях имунизацията провокира мощна имунна реакция и няма тежки странични резултати. В научните среди обаче това известие бе посрещнато със песимизъм заради дребния брой на участниците в тестваната група - едвам по 38 души. Някои откриватели от Европа, Съединени американски щати и Канада даже упрекнаха руснаците в операции на данни.

На 2 февруари 2021 съветските учени наново разгласиха в " The Lancet " данни от промеждутъчен разбор на резултатите от фаза III на тествания, само че този път към този момент с 18 000 доброволци, на които са били инжектирани две дози през три седмици. Ефективността, съгласно студията, е от 91,6%. При нито един от участниците не са настъпили тежки затруднения. Руснаците настояват, че тяхната ваксина е ефикасна против английската и против южноафриканската разновидности. Но и новите резултати към момента не са доказани от самостоятелна оценка.

Кои са известните опасности?

След информация за хипотетични четири смъртни случая и шест тежки затруднения след имунизиране със " Спутник V ", съветската работа " Росздравнадзор " отхвърли да има директна връзка с имунизацията. Действителните опасности към този момент остават значително незнайни, защото предоставените от Русия данни на ЕМА са незадоволителни. Официално дотук са регистрирани само типичните реакции след имунизиране - като простуда, кожно зачервяване и болежка на мястото на убождането с иглата, главоболие и отмалялост.

Ще позволен ли " Спутник V " скоро и в Европейски Съюз?

Интересът към съветската ваксина в последно време набъбна съществено, само че в Европейски Съюз тя ще влезе в приложимост, единствено в случай че бъде утвърдена от Европейската работа за надзор над медикаментите ЕМА. Има обаче и страни, които са си подсигурили количества въз основа на двустранни контракти - като Словакия, Унгария, а и немската провинция Бавария. По калкулации на Дъждовни води, общият брой на страните по света, които залагат на съветската ваксина, е най-малко 60. Ето и някои от тях: Индия, Мексико, Аржентина, Иран, Шри Ланка, Сърбия.

Автори: Александър Фройнд, Инес Айзеле
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР