Каква е разликата между обработените и необработените храни, защо тя

...
Каква е разликата между обработените и необработените храни, защо тя
Коментари Харесай

Каква е истината за преработените и непреработените храни?

Каква е разликата сред обработените и необработените храни, за какво тя не е толкоз елементарна, колкото ни се желае и какво в действителност значи названието " обработени " храни, на тези и други въпроси отговаря днес нашият гост-автор Страхил Иванов от .

Преработени против непреработени храни: Каква е истината?

Объркването идва основно от обстоятелството, че постоянно използваме термина „ модифицирани “ храни, с цел да приказваме за нехранителните, нездравословни пакетирани храни на пазара и по заведенията за бързо хранене. Това от своя страна води до заключението, че щом една храна е модифицирана, тя автоматизирано е нездравословна. Но не е по този начин.

Технически, в случай че една храна е изменена по какъвто и да е метод от първичната си форма – тя се смята за модифицирана. Т.е. печеното месо е модифицирано, тъй като към този момент не е сурово. Сварените картофи също са модифицирани и т.н…

Макар че доста модифицирани храни могат да бъдат и са нездравословни, въпреки всичко не всички са такива. И това, че нещо е модифицирано, не значи безусловно, че е неприятно.

Така че, с цел да разграничим нещата по-добре – ще разделим модифицираните храни на минимално обработени (сготвените например) и напълно модифицирани (за които основно ще приказваме тук). А също такаще разгледаме и по-подробно разликите сред модифицираните и непреработените храни, повода да съществуват и какви са техните преимущества и дефекти.

Преработената храна дава спомагателна сигурност

Едно от най-съществените преимущества на модифицираната храна е, че е по-лесна за предпазване. Тя дава сигурност във времена на рецесия, тъй като е евтина за произвеждане и покупка и може да се складира за дълъг интервал от време.

И освен това – преработката не храната не постоянно значи утежняване на качеството й. Напротив – от време на време е тъкмо противоположното. Обработката може да усъвършенства качеството, наличността, устойчивостта, достъпността на дадена храна, като в това време може да усъвършенства и питателните й свойства.

Това е ужасно преимущество изключително в по-бедните региони на света, където достъпът до храна е стеснен, финансовите благоприятни условия са минимални, а един от главните проблеми на популацията е недохранването. Много страни в Африка са характерен образец за това.

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР