Както знаете, през последните 24 часа има движение на войски,

...
Както знаете, през последните 24 часа има движение на войски,
Коментари Харесай

Денков след извънредната среща със службите: Няма непосредствена опасност за България

Както знаете, през последните 24 часа има придвижване на войски , част от армията на Пригожин , потегли на север към Москва. В околните часове се чака да дойде към подстъпите на града. Затова направихме заседание с разследващите служби, с цел да получим информация, която не е общодостъпна.
Това сподели министър председателят акад. Николай Денков след изключително съвещание в Министерския съвет.

Няма никаква непосредствена заплаха за територията или жителите на България , сподели още министър председателят. " В това отношение всички би трябвало да бъдат спокойни, няма нищо притеснително към този миг. "

Има български жители на територията на Русия , и обсъдихме какви опасности има за тях, и по какъв начин бихме могли да им помогнем, в случай че обстановката излезе от досегашният й, относително спокоен, интервал, сподели още Денков.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел показа ограниченията , които Министерство на външните работи към този момент е подхванало. " И аз желая да потвърдя, че МНвР следи с нараснало внимание обстановката в РФ. В непрестанен контакт сме с сътрудниците ни в Европейски Съюз и НАТО, както и с Посолството на България в Москва ", изясни Габриел.
 БГНЕС
Коментираме развитията с оглед грижата за сигурността на българите на територията на Русия. Още при започване на днешния ден Министерство на външните работи предизвести българските жители да заобикалят пътувания до Руската федерация поради напрежението до Ростов на Дон, и рисковете от вълнения. В случай, че наличието на български жители в РФ не е неотложно, съветваме сънародниците ни да премислят пътуването си. При потребност от подпомагане българите да се обръщат към Посолството ни в Москва, и генералното консулство в Санкт Петербург, както и непрекъснато на телефоните, оповестени на уеб страницата на министерството, добави Габриел. В случай не нужда имаме подготвеност за предприемане на дейности за евакуация на чиновници на дипломатическите ни представителства, и на български жители, които желаят да изоставен страната. До този миг не са постъпвали такива заявки, сподели още Габриел. Дежурни чиновници в Посолството на Москва наблюдават обстановката.

Обстановката до този миг е относително спокойна " , сподели още Габриел.

Денков изясни, че разследващите служби на нашите сътрудници в Европейски Съюз и НАТО подават информация. Това, което е най-важно да се знае сега е, че военната колона се придвижва относително бързо без да среща опозиция от военна позиция, като се изключи няколко случая. Очакваме да забележим какво ще се случи през идващите няколко часа, които ще предопределят развиването в идващите дни. Затова с разследващите служби имаме непрекъснат контакт и при ново развиване, ще дадем нови информации, сподели още Денков.



Министър-председателят акад. Николай Денков свика заседание по отношение на изострената обстановка в Руската федерация, оповестиха от пресцентъра на Министерския съвет.

В него участваха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на защитата и на вътрешните работи, началникът на защитата, ръководителите на Държавна организация „ Национална сигурност “, Държавна организация „ Разузнаване “ и работа „ Военно разузнаване “.

По време на съвещанието ще бъдат разисквани всички възможни опасности за сигурността на страната и за живота и здравето на българските жители на територията на Русия, както и готовността на страната за реакция при пораждане на нужда.

По-рано през днешния ден министърът на външните работи Мария Габриел заяви, че обстановката в Русия се следи " ежеминутно ". За момента обстановката е част от вътрешните работи на Русия, а решение на президента е дали да свика Консултативен съвет за национална сигурност, разяснява още тя. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР