Както знаем днес, някои от действията, предприети по време на

...
Както знаем днес, някои от действията, предприети по време на
Коментари Харесай

Как да разпознаем една вещица

Както знаем през днешния ден, някои от дейностите, подхванати по време на Процесите на вещиците от Салем, с цел да се „ потвърди “ дали някой от обвинените е отговорен или почтен, са напряко неуместни.

Но при положение, че желаете да ги приложите сами, ето няколко от тях.

Каква е в този момент пък тази торта? Ами вземате урината на хората, за които се счита, че са под магията на дадена магьосница, смесвате я с ръжено брашно и вършиме дребна питка. След това нахранвате с нея куче. Тъй като някои от силите, които вещицата е употребила, с цел да направи проклинание върху засегнатите хора, са били в урината им, когато кучето изяде питката, това ще нарани вещицата и тя ще извика от мъка…

Ако тежестта на обвинената магьосница не може да се мери тъкмо в библии – т.е. тя е по-тежка или по-лека – то очевидно тя е отговорна. Ако везните се уравновесят, не е.

Всички тези неща са белези на дявола. Но в случай че ви трябват още повече доказателства, прободете въпросния белег на Дявола с острие: в случай че той не прокърви или не боли, несъмнено си имате работа с магьосница. По време на Салемските процеси някои по-безскрупулни ловци на вещици в действителност употребяват ножове с прибиращи се остриета, тъй че, когато „ се пробват “ да прободат белега, нищо не се случва…

По време на Процесите една от обвинените дами, Сара Гуд, е наказана частично въз основа на обстоятелството, че от време на време хората я виждали да си мърмори. Обвинителите ѝ са сигурни, че тя по този начин прави заклинания на хората, макар че Гуд твърди, че просто рецитира заповедите, които е получила, или избран псалм. Твърденията ѝ не са задоволителни, с цел да я спасят, и тя е обесена на 19 юли 1692 година

 Execution of Reverend George Burroughs

Ако не го създадат, значи са отговорни. Ако го създадат обаче, също значи, че са отговорни. Джордж Бъроуз, единственият духовник, екзекутиран по време на Процесите, се сблъсква с този проблем. Докато стои до бесилото и чака изтезанието си, рецитира Господната молитва, с цел да потвърди като финален знак за своята непорочност – считало се, че една магьосница (или вещер, в случая) няма да може да произнесе свещените думи. И хората за момент били уверени, че правосъдните заседатели ще го онеправдаят… до момента в който различен духовник на име Котън Матър не споделя на тълпата, че в действителност дяволът е разрешил на Джордж Бъроуз да каже тази молитва, с цел да наподобява, че е почтен. И защото самият Сатана очевидно работи посредством него, ориста на Бъроуз е подпечатана и той е обесен малко по-късно.

Ако не отговори, тя сигурно е магьосница. Това се случва на 71-годишната Ребека Нърс. За нея се знае, че е доста набожна жена, и множеството хора в общността се двоумят дали да я обвинят. Всъщност по време на първия правосъден развой тя даже е приета за почтена. Но когато зачестяват изблиците на млади девойки, които настояват, че са измъчвани от магьосница, случая на Нърс е преразгледан. А когато по време на процеса различен пандизчия споделя, че „ тя е една от нас “, а дамата не дава отговор, тя незабавно е приета за отговорна и обесена.

Жена, която има домашни любимци – или даже гали котката на съседа – сигурно употребява това животно за някакви вълшебства. Всъщност, в случай че муха или плъх влезе в килията на някоя жена, до момента в който тя чака процеса, се приема незабавно, че вещицата употребява силите си, с цел да призове прочут, който да извърши нарежданията ѝ.

Сара Осбърн отхвърля всички обвинявания в магьосничество. Но е разкрита, когато признава, че постоянно сънува по какъв начин индианец я хваща за косата и я измъква от къщата ѝ. Очевидно това е задоволително, с цел да убеди цялото селото, че евентуално им прави заклинания. В последна сметка обаче Осбърн умира, до момента в който е държана в плен, и в никакъв случай не се изправя пред съда за „ закононарушенията “ си.

Поне няколко от дамите, съдени за магьосничество, са се омъжвали два или повече пъти и са били упреквани, че са умъртвили някогашните си съпрузи (омагьосали ги до смърт).

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР