Както вече добре знаем, една от съществените мерки срещу разпространението

...
Както вече добре знаем, една от съществените мерки срещу разпространението
Коментари Харесай

Система за контрол на въглеродния диоксид в класните стаи прилагат във врачанско училище



Както към този момент добре знаем, една от значителните ограничения против разпространяването на вируса Covid-19 е постоянното проветряване в закритите пространства. Кой е точният миг да се " смени " въздухът в образователния кабинет? Отговорът на този въпрос към този момент е явен с акуратност във врачанското учебно заведение " Васил Кънчов ". Това е първото българско учебно заведение, където през тази образователна година беше внедрена интелигентна система за надзор на въглеродния диоксид в класните стаи.
Изследване за чистотата на въздуха в здания демонстрира, че познавателната успеваемост е с 61 % по-добра при по-ниски равнища на въглеродният диоксид. Според друго изследване при по-добре вентилирани класни стаи се повишават до 15% резултатите от проби на учениците спрямо образователни пространства с по-лоша вентилация. Тези данни от проучвания, оповестени от Американската организация за запазване на околната среда цитират от българска компания, която има създадено решение за наблюдаване и надзор на въглероден диоксид в класните стаи. Освен в редица европейски страни системата е внедрена за първи път у нас в учебно заведение „ Васил Кънчов “ във Враца.

 Виолета Мицова - изпълнителен шеф на компанията, производител на системата за качеството на въздуха в класните стаи Снимка: Ива Антонова

" Системата съставлява композиция от хардуер  - това е самото устройство, което инсталирахме на стена и програмен продукт, което е платформа на данни, където отиват данните от устройството, с цел да можем да следим непорочност на въздуха по стаи като чистотата на въздуха включва въглероден диоксид, температура и мокрота на въздуха. Има препоръчители равнища в целия свят, които са признати като системата сигнализира по кое време би трябвало да се проветри стаята ", сподели за БНР Виолета Мицова, изпълнителен шеф на компанията производител. 

Системата за надзор на непорочност на въздуха е на стойност 10 хиляди лв.:

Това е подаяние от наш вложител, който е първият вложител в компанията . Той е ученик на „ Васил Кънчов “ и е от Враца ". 

Дарителят е Иво Евгениев:

„ Като става дума за здраве и обучение нищо не е скъпо “.

 Димитър Марков - шеф на СУ „ Васил Кънчов “ във Враца Снимка: Ива Антонова

Димитър Марков - шеф на СУ „ Васил Кънчов “ във Враца разяснява:

„ Може би един от най-важните индикатори това е равнището на въглероден двуокис и тази система е внедрена сега посредством едни сензорни устройства във всички класни стаи, кабинети, физкултурни салони, училищен стаи в двата учебни корпуса - това са 45 устройства и ние имаме опция действително в границите на образователния ден да следим индикаторите и да се намесваме “.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР