Както вече добре знаем, една от съществените мерки срещу разпространението ...

Както вече добре знаем, една от съществените мерки срещу разпространението

Система за контрол на въглеродния диоксид в класните стаи прилагат във врачанско училищеКакто към този момент добре знаем, една от съществените ограничения против разпространяването на вируса Covid-19 е редовното проветряване в закритите пространства. Кой е точният миг да се " промени " въздухът в учебния кабинет? Отговорът на този въпрос към този момент е явен с акуратност във врачанското учебно заведение " Васил Кънчов ". Това е първото българско учебно заведение, където през тази учебна година беше внедрена интелигентна система за надзор на въглеродния диоксид в класните стаи.
Изследване за чистотата на въздуха в здания посочва, че познавателната успеваемост е с 61 % по-положителна при по-ниски равнища на въглеродният диоксид. Според друго изследване при по-добре вентилирани класни стаи се повишават до 15% резултатите от проби на учениците спрямо учебни пространства с по-неприятна вентилация. Тези данни от проучвания, оповестени от Американската организация за запазване на околната среда цитират от българска компания, която има разработено решаване за наблюдаване и надзор на въглероден диоксид в класните стаи. Освен в редица европейски страни системата е внедрена за първи път у нас в учебно заведение „ Васил Кънчов “ във Враца.

 Виолета Мицова-екзекутивен шеф на компанията, производител на системата за качеството на въздуха в класните стаи Снимка: Ива Антонова

" Системата съставлява композиция от хардуер -това е самото устройство, което инсталирахме на стена и програмен продукт, което е платформа на данни, където отиват данните от устройството, с цел да можем да следим непорочност на въздуха по стаи като чистотата на въздуха включва въглероден диоксид, температура и мокрота на въздуха. Има препоръчители равнища в целия свят, които са признати като системата сигнализира по кое време би трябвало да се проветри стаята ", сподели за БНР Виолета Мицова, екзекутивен шеф на компанията производител. 

Системата за надзор на непорочност на въздуха е на цена 10 хиляди лв.:

Това е подаяние от наш вложител, който е първият вложител в компанията . Той е ученик на „ Васил Кънчов “ и е от Враца ". 

Дарителят е Иво Евгениев:

„ Като става дума за здраве и обучение нищо не е скъпо “.

 Димитър Марков-шеф на Софийски университет „ Васил Кънчов “ във Враца Снимка: Ива Антонова

Димитър Марков-шеф на Софийски университет „ Васил Кънчов “ във Враца разяснява:

„ Може би един от най-съществените индикатори това е равнището на въглероден двуокис и тази система е внедрена сега посредством едни сензорни устройства във всички класни стаи, кабинети, физкултурни салони, училищен стаи в двата учебни корпуса-това са 45 устройства и ние имаме опция действително в границите на учебния ден да следим индикаторите и да се намесваме “.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Източник: bnr.bg