Както във всички морски страни, така и у нас историята

...
Както във всички морски страни, така и у нас историята
Коментари Харесай

познатата история на българското корабоплаване до национализацията

Както във всички морски страни, по този начин и у нас историята на корабоплаването стартира с гемии. Това са дребни дървени кораби, които се движат с помощта на вятъра. У нас думата " гемия " е пристигнала от турски език, където значи транспортен съд. По времето преди Втората международна война измежду нашите моряшки среди корабите единствено с ветрила се назовават " шхуни ", а като общо разбиране за всички дребни кораби се употребява терминът " гемия ", написа в архивите на Българския морски флот.

През 1892 година публично е сложено началото на Българското комерсиално мореплаване, което става значима част от родната промишленост, въпреки и страната ни да не е огромна морска мощ. Което е обикновено, поради обстоятелството, че имаме изход единствено на Черно море, което е малко и затворено.

Опити за търговия с кораби има още от 50-те години на 19 век, само че през 1892 година е свикано Първото учредително заседание на акционерите на новосъздаденото Българско комерсиално параходно сдружение (БТПД) " Постоянство ". С този акт публично е сложено началото на българското комерсиално мореплаване.

През същата тази година и Министерският съвет утвърждава устава на сдружението и VI Народно заседание приема Закон за сформиране на Българско комерсиално параходно сдружение.

През септември 1892 година Стефан Попов и Стоян Шивачев в съдружничество с гръцкия жител Г. Поликандриди основават Българско параходно сдружение " България " в Бургас. На 3 септември 1892 година те купуват от Гърция дребния параход " Бургас ", който подхваща постоянни автобуси в Черно море сред Бургас, Анхиало, Варна, Балчик и Каварна.
 Лудите облаги на международната корабна промишленост завършиха
Лудите облаги на международната корабна промишленост завършиха

Второто тримесечие на 2022-а година беше следващото на рекордни облаги, само че ще има спадове през третото

В сведението за парахода, квалифицирано от митническото ръководство по искане на министъра на финансите, написа следното:

" Машината му е 90 к.с., дълъг 35,20 м, необятен (английски) 18 и бездънен 9 ноги ". Товарната съдържимост на парахода е 56 тона, а номиналната - към 160 тона. Параходът се ръководи от капитан Яни Давикос от с. Мармара, Гърция. С цената на доста старания бургаското параходно сдружение съумява да поддържа съобщителните връзки сред черноморските пристанища и Цариград към две години, до 1894 година. "

Подготовката за основаване на Параходното сдружение във Варна е доста по-мащабна и продължителна. Инициативата за основаването му е подета през 1887 година от политика Георги Живков (три пъти ръководител на Народното събрание, регент на България след абдикацията на княз Александър I (1886-1887) и министър на националното просвещение) и е продължена малко по-късно от авторитетния варненски търговец и държавник Велико Христов.
 Снимка 612141
Източник:

На 31 декември 1889 година група български бизнесмени - Велико Христов, Янко Славчев, Петър Енчев, Иван Mънзов, Стат Паница и Петър Попов - привикват във Варна общо заседание, с цел да слагат началото на българска параходна компания на Черно море. Избрана е 10-членна учредителна комисия за сформиране на проектоустава. Той е одобрен от общото заседание на търговците на 14 януари 1890 година. През лятото на същата година Министерският съвет утвърждава предлагането на учредителната комисия за основаването на Българското комерсиално параходно сдружение.

В началото на 20 век се преглежда опцията сдружението да бъде закрито или напълно национализирано

През Балканските войни петте кораба на сдружението са мобилизирани. В края на Междусъюзническата война те са изпратени на неутрална територия в Севастопол. На 17 ноември 1913 година във Варна е осветлен купеният новопостроен в Италия параход " Цар Фердинанд " с товароподемност 1994 тона. Първи капитан на кораба е Антон Георгиев.

През Първата международна война корабите на Българското комерсиално параходно сдружение още веднъж са мобилизирани. Освен за транспорт на военни материали, корабите са употребявани за минни заградители и за плаващи бази на подводниците и на водосамолетната авиация. След Солунското помирение през 1918 година са реквизирани и в продължение на две години плават под френски байрак.

През междувоенния интервал Българското комерсиално параходно сдружение стартира да се развива по-динамично и доста усъвършенства рентабилността си, което дава опция за нови вложения. На 8 април 1928 година е доставен и издигнатият през 1900 година в Триест (тогава в състава на Австро-Унгария) параход " Бургас " (товароподемност 2941 тона) първият наш търговски транспортен съд с радиостанция. 

На 21 декември 1933 година е доставен е издигнатият през 1911 година във Франция параход " Балкан " (товароподемност 3838 тона). Той е първият български търговски транспортен съд, който употребява течно гориво (мазут) за котлите. Българският байрак е повдигнат във френското пристанище Марсилия. А на 9 декември 1933 година сдружението се снабдява и с издигнатия през 1919 година във Франция параход " Княгиня Мария Луиза " (3821 бруто-регистров тонаж - БРТ).

Българският байрак е вдигнат в Марсилия, Франция. Заедно с " Балкан " двата кораба слагат началото на континенталната линия на сдружението Варна - Ротердам. 

В навечерието на Втората международна война сдружението разполага с девет кораба с обща товароподемност от 30 000 тона. Частните дялове в него се концентрират, в това число забележителен дял под контрола на варненския фабрикант Асен Николов. В края на 30-те години в Народното събрание се разисква национализацията на Българското комерсиално параходно сдружение, само че тя още веднъж не е осъществена.

В началото на Втората международна война сдружението има обилни търговски триумфи заради насочването на трафика сред Централна Европа и Близкия изток по Дунав и през Черно море, само че през 1941 година част от корабите му са мобилизирани и сложени разполагаем на Германия.

След като на 11 ноември 1948 година е оповестен Законът за национализацията на частните и кооперативни товарни плавателни съдове, остатъците от предприятието са национализирани и включени в основаното през 1948 година Държавно параходство " Български морски флот ".
 Най-натоварените морски пътища в света
Най-натоварените морски пътища в света

За година през един от тези пътища са минали 516,7 милиона тона артикули
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР