Както тогава, така и сега много инвеститори не разбират в

...
Както тогава, така и сега много инвеститори не разбират в
Коментари Харесай

Криптовалутите връщат спомена за ипотечния срив преди 15 години

Както тогава, по този начин и в този момент доста вложители не схващат в какво се забъркват, счита нобеловият лауреат Пол Кругман

Носителят на Нобелова премия по стопанска система Пол Кругман насочи остро предизвестие по отношение на неустойчивостта на криптовалутите, написа. Той съпостави обстановката при тях с ипотечния срив в Съединени американски щати, сложил на колене целия жилищен пазар и провокирал международната финансова рецесия през 2007-2008 година

Има смущаващо ехтене от срутва на ипотечния пазар преди 15 години “, разяснява Кругман пред The New York Times.

Кризата на ипотечните заеми всъщност бе резултат от това, че банките отпускаха заеми с по-висок риск във време, когато лихвените проценти бяха ниски и цените на жилищата се покачваха. След като пазарът се насити, притежателите се оказаха неспособни да изплатят заемите си, което докара до големи загуби за кредиторите.

Много кредитополучатели не схванаха в какво се забъркват “, сподели той в публикацията на NYT.

Кругман твърди, че на криптоинвеститорите по сходен метод се продават спекулативни финансови артикули, без те самите да схващат същински рисковете. Заради ниската информираност те не престават да губят средства на криптопазара. В поддръжка на тезата си икономистът цитира изследване на NORC, съгласно което 55% от притежателите на криптотокени нямат висше обучение. Според него това е един от знаците, че вложението в подобен вид валути е станало известно измежду работническата класа.

Трябва да се означи, че Кругман е известна биткойн критик, който по-рано бе оприличил криптовалутите със скица Понци.

Нобеловият лауреат обаче е песимистичен по отношение на капацитета на криптовалутите да отключат международна икономическа рецесия, както го направи сривът на ипотечния пазар в миналото. Причината е, че този бранш не е задоволително огромен – цялата му пазарна капитализация се равнява на почти 1.7 трилиона $, съгласно данни на CoinGecko.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР