Както се случва от години насам, администрацията расте - и

...
Както се случва от години насам, администрацията расте - и
Коментари Харесай

Армията на бг-чиновниците и бюрокрацията расте неудържимо-над 5 млрд.лв. отиват за заплати

Както се случва от години насам, администрацията пораства - и като брой структури, и като щатни бройки, и като заплати...
От 580 административни структури през 2017 година (559 през 2016-а), които ползват Закона за администрацията, две са без годишни доклади, четири - с доклади с неточности, 10 - с частични доклади, една не е дала никаква информация. Трета поредна година доклад не показват осем ведомства, втора поредна година - три структури.

Тези 580 администрации обаче не са всички на брой у нас. Поради спецификата на своята активност в Интегрираната осведомителна система на държавната администрация (ИИСДА) не са въвели данни за 2017 година " Авиоотряд 28 ", Държавната организация " Национална сигурност ", Държавната организация " Разузнаване ", Държавната организация " Технически интервенции ", Служба " Военна полиция ", Служба " Военна информация ", Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства, Централната изборна комисия, Икономически и обществен съвет, Националният военноисторически музей, Почивната база " Орлица ", Почивната база " Слънчев бряг " и редакцията на списание " Гора ". Интересно какво е характерно тайното и свръхсекретно в щата и заплатите на държавния авиотряд, на почивните бази на Министерския съвет, на Централната изборна комисия, на Икономически и обществен съвет, на Военноисторическия музей, че даже и на една редакция на списание?, изброява Банкеръ.

Освен изброените в упоменатите 580 структури не влизат и някои комисии, звената на правосъдната система, в докладите на Министерство на вътрешните работи и Министерство на народната отбрана не са включени наетите лица, липсва Държавния фонд " Земеделие " и така нататък

С всички ангажименти бюрокрацията у нас към 31 декември 2017-а е 139 665 щатни бройки (132 648 за 2016-а). Освен това съществуват общо 70 консултативни съвета, от които 32 са основани с разпореждане на Министерския съвет и 38 - със закон. От тях 35 са основани към държавното управление, 28 са основани като съвещателен орган към министър, пет - към ръководител на държавна организация, и две - към изпълнителен шеф на изпълнителна организация. Прави усещане също по този начин, че незаетите щатни бройки в администрацията са 10 760, като текучеството по отношение на 2016-а е подскочило два пъти!

За заплати пък са изхарчени над 5 милиарда лв.. Естествено, издръжката също е солидно перо - разноските са се нараснали с 400 млн. лева спрямо година по-рано.

Данните са взети от Националния статистически институт по информации, подавани към него. Те може да са правилни, а може и да са погрешни, откакто за не подаден години наред доклад към ИИСДА не се носи никаква отговорност. В същото време някои наивници считат, че най-точната и вярна картина за броя на структурите, на служителите, за нивото на заплатите може да се получи посредством Национален осигурителен институт и Здравната каса. Явно този елементарен и благонадежден прийом не изнася на властта и тя гледа да отбие номера със статистически информации вместо с финансови документи.

Оказва се, че и конкурсното начало, толкоз необятно рекламирано, се ползва относително лимитирано - единствено 33.5% от чиновниците са назначени по този метод.

Още един любопитен факт - щатните бройки, заети от дами в държавната администрация, са 67 500. А на управителните длъжности дамите са тъкмо две-трети - 66% от всички. Излиза, че живеем в матриархат и нежният пол ръководи България, въпреки министър председателят да се слави като първи юначага. С тези данни Истанбулската спогодба, провокирала толкоз разногласия, е приложена даже с остатък у нас.

Иначе 57% от служителите са висшисти. Лидират стопанските науки - 33%, техническите - 15.8%, правото -11%, педагогиката - 7.1%, сигурност и защита - 6.5% и обществените науки - 5.7 %. С друга компетентност са 21 %.

Най-голямо текучество през 2017-а е имало в изпълнителните организации, като съвсем всеки пети е бил освободен. През тях минават и се разпределят европейските средства и промяната на държавните управления подсказва защо иде тирада.

Смущават и оценките за активността на администрацията, които тя си е сложила:

- " Изключително осъществяване " - 7559 оценки, или 11.2% от всички поставени;

- " Изпълнението надвишава условията " - 35 639 оценки, или 52.7% от всички поставени;

- " Изпълнението изцяло дава отговор на условията " - 23 585 оценки, или 34.8% от всички поставени;

- " Изпълнението дава отговор не изцяло на условията " - 827 оценки, или 1.2% от всички поставени;

- " Неприемливо осъществяване " - 76 оценки, или 0.1%.

Покрай " изключителното осъществяване " и " надвишените условия " през 2017-а са подадени 129 891 тъжби във връзка неприятно администриране! Исканията до съда за завеждане на каузи поради дейности или бездействия на администрацията са 3045.

Драматични размери доближава у нас диференциацията в заплащането за една и съща работа на една и съща служба в едно и също звено. Например шеф отдел може да взима 800 лева съществена заплата, може да прибира и 3200 лева, на старши експертът може да му дават жалките 480 лева, а може и съвсем 1700 лв.. Тези методики за установяване на заплащането, които са нормативно постановени, облагодетелстват само методиката " наш човек " и от дълго време се нуждаят от коренна смяна.

Поразително е, че от 115 743 бр. компютри и преносими компютри във ведомствата на 23 221 не е конфигуриран антивирусен програмен продукт. Независимо от изразходваните няколко милиарда за електронно държавно управление 13.79% от администрациите нямат система за документооборот, 15.69% нямат система за правно-информационни услуги, 31.03% не са въвели система за ръководство на човешките запаси, 3.97% нямат система за труд и работна заплата, 3.62% нямат... счетоводна система, 43.45% не разполагат със система за ръководство на база данни, а 55.86% нямат системи за ръководство на документи, потоци и наличие през WEB.

Затова пък 132 000 души, включително и чистачките, общо употребяват 355 327 дейни телефонни номера, от които 150 247 закрепени,193 521 мобилни и 11 559 комбинирани. С други думи, на всеки средностатистически служител се падат 3 телефонни номера от друг вид, а на по-високопоставените - до четири-пет. Единственото пояснение в тази ситуация е корупция и прилагане за персонални и фамилни потребности.

Могъщата българска бюрокрацията употребява 2648 здания. Повечето ведомства и структури са ситуирани в няколко - да вземем за пример Агенцията за стабилно енергийно развиване употребява шест. Разбира се, че е допустимо да се преструктурира месторазположението на другите звена - изключително в столицата, тъй че те да се съберат под общ покрив. Това сигурно ще е доста по-удобно за жителите и компаниите, ползващи услугите им, единствено че за какво да се прави, откакто в нашата страна жителите работят за служителите, а не противоположното. Срамно е също по този начин, че през днешния ден, в страна от Европейския съюз, чиновническата войска пораства, а електронното ръководство е потънало в забвение.

Една параленост с времената на социализма демонстрира, че тогава щатът на администрацията е бил с 22 хиляди бройки по-малък, макар че се управляваше цялото национално стопанство и популацията бе с 2 млн. повече. Сега разноските за бюрократите са доста по-големи, само че изгодите са непропорционални ниски по отношение на основаните административни благоприятни условия и потенциал.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР