Както през 2017 година, така и сега, в крайна сметка

...
Както през 2017 година, така и сега, в крайна сметка
Коментари Харесай

Цветозар Томов: ГЕРБ направиха така, че да не се гласува с машини на следващите избори


Както през 2017 година, по този начин и в този момент, в последна сметка няма да се гласоподава с машини на парламентарните избори, предвижда пред БНР социологът и някогашен член на ЦИК Цветозар Томов.

Той коментиа последните промени в Избирателния кодекс, заложени от ГЕРБ: „ При състояние, че машини за гласоподаване се създават едвам откакто се подписа контракт с компанията производител, ЦИК би трябвало да разгласи открита процедура, би трябвало да се явят претенденти за нея, има законни периоди, в които да се разгърне тази открита процедура. Едва по-късно да избере реализатор и едвам откакто избере изпълнителя, ще се появи този период от 30 календарни дни, нужен за оценка на сходството на техническите спецификации с това, което е доставено.

И става, както и да го считам, в случай че става дума за пазаруване на машини, времето даже до постоянните избори няма да стигне “.

По думите му доста тежък проблем е стоварен върху ЦИК с решението за машините за гласоподаване. Томов напомни, че в продължение на близо година изпълнителната власт създаваше видимост, че тя ще поеме главната отговорност с доставката на устройства за машинно гласоподаване.

За наемане на машини времето би могло да стигне, единствено че ще влезем в Книгата на Гинес с това наемане на машини за гласоподаване – процедура, която въобще не е публикувана в света, акцентира той.

Извън това, в случай че наемем в този момент 9 хиляди устройства и ги върнем 2 седмици след изборите, ще похарчим един куп пари за тоя, дето клати дърветата, а на вратата към този момент ще чукат президентските избори, може би и нови предварителни парламентарни, като виждам каква е ситуацията. Това е идиотско решение - всякога да наемаме машини за гласоподаване, счита още социологът.

От трите вероятни решения – да се гласоподава единствено с хартиени бюлетини, да се гласоподава единствено с машини и настоящия хибриден вид, този е изрично най-лошият, съобщи Томов. Манипулация и имитация са вероятни и при трите разновидността, добави той.

При смесения вид трима от четирима души ще гласоподават с хартия, или в огромните градове – двама от трима, счита социологът.

Разписките от електронното гласоподаване не са предпазени, доста по-лесно могат да бъдат имитирани и са по-несигурни като документ за метода, по който е дал своя вот гласоподавателят, в сравнение с бюлетината, която той е попълнил собственоръчно и е пуснал, предизвести Цветозар Томов.

Законът задължава СИК при противоречие сред броя на хартиените разписки и регистрирания от машината брой гласуващи, да отчетат вота по броя на хартиените разписки, посочи още той.

Тоест ще би трябвало те още веднъж да ги броят, по същия метод, по който броят бюлетините, и да нанесат този резултат, който преброят, и който ще бъде съкрушен със същите механически неточности, с които е обременено другото преброяване. По закон това е действителният резултат, а друг, който машината регистрира. И поражда въпросът за какво въобще ни би трябвало тази машина, с цел да го създадем това, добави Цветозар Томов.

Можете да прибавите разписки към наличните в кутията или да извадите и тогава ще има разминаване на двете бройки, добави Томов, съгласно който човешката интервенция може да се окаже основна за несъответствието.

Най-вероятно машинният избор ще се брои ръчно, колкото и парадоксално да е това, заключи някогашният член на ЦИК.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР